Ušime si spolu originálne plavky s dizajnovou gumou + strih ZDARMA

Ušime si spolu originálne plavky s dizajnovou gumou
+ strih ZDARMA

Leto je tu a aj napriek tomu, že milujeme pekné letné počasie a čas dovoleniek, vieme, že nás čaká aj doba, ktorú si nie každá z nás vie vychutnať. Čas plaviek!
Čo tak ušiť si s nami plavky, v ktorých sa budete cítiť príjemne, pohodlne a zároveň skryjete aj svoje malé nedostatky? ;)

 

 

Čas výroby: cca. 110 minút
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:


Predaj a zdieľanie tohto strihu či už v elektronickej alebo papierovej podobe je zakázaný. Strih slúži iba na osobné účely (nie ako produkt na ďalší predaj)

Látka

Výber tej správnej látky na plavky je veľmi dôležitý. Látka by mala byť elastická, mäkká, veľmi pružná, priedušná a kvalitná. Mala by poskytovať slobodu pohybu a rýchle schnutie. Naše plavkoviny toto všetko spĺňajú a navyše obsahujú polyuretánové vlákna, ktoré robia plavkovinu vysoko odolnou voči oderu a opotrebovaniu. Aj pri častom používaní a praná ostáva látka a aj potlač vo veľmi dobrom stave.

Nájdete u nás 3 veľkosti strihu.
Vyberieme si správnu veľkosť, ktorú vytlačíme a vystrihneme. Pokiaľ si neviete vybrať správnu veľkosť, pomôžte si našim blogom: Ako si správne zobrať základné miery? Praktické tipy a triky

 

Určite si skontrolujte nastavenia tlačiarne! Hneď po vytlačení premerajteči vám veľkostne (na cm) strih sedí.

 

Veľkosť Obvod hrude Obvod pása Obvod sedu
Veľkosť S do 85 cm do 65 cm do 90 cm
Veľkosť M 85 - 95 cm 65 - 75 cm 90 - 100 cm
Veľkosť L 95 - 105 cm 75 - 85 cm 100 - 110 cm

Najprv si vytlačíme a vystrihneme strih, ktorý ste si u nás našli. K strihu už nie je potrebné pridávať žiadne švíkové záložky. Budeme šiť overlockovým stehom čo najbližšie pri okraji látky (5mm).

Spodná časť – NOHAVIČKY

Tento strih nohavičiek je vysoko vykrojený a má vyšší pás. Vďaka tomu dokáže skryť aj spodné bruško. Pevnejšia plavkovina má zoštíhľujúci a tvarujúci efekt.

1. Plavkovú podšívku si dáme do priehybu lícom k lícu a napolohujeme strih predného aj zadného dielu v priehybe (na strihu bodkočiarkovaná čiara) na priehyb látky. Strih zašpendlíme a obkreslíme.

2. Diely vystrihneme.

3. Rovnako, ako na plavkovú podšívku si napolohujeme strih aj na plavkovinu.

4. Diely taktiež vystrihneme.

5. Teraz ich budeme zošívať v rozkroku. Postupne si na seba budeme ukladať vystrihnuté diely v tomto poradí:
a.) Na zadnú stranu z plavkoviny položíme lícom k lícu prednú stranu z plavkoviny.
b.) Potom na tieto dve vrstvy položíme prednú stranu z plavkovej podšívky (rubnou stranou k rubnej strane)
c.) Na prednú stranu z plavkovej podšívky položíme zadnú stranu plavkovej podšívky (lícnou stranou k lícnej strane)
d.) Takto na sebe naskladané diely zošpendlíme a zošijeme overlockovým stehom.

a.)

b.)

c.)

d.)

6. Po zošití prevrátime diely tak, aby bola jedna strana celá z podšívky a druhá strana celá z plavkoviny. Šitie nie je viditeľné ani z jednej strany, je ukryté vo vnútri.

7. Zošijeme si bočné strany nohavičiek. Položíme na seba (lícom k lícu) prednú a zadnú stranu nohavičiek z plavkoviny. Zošpendlíme a obe bočné strany nohavičiek z plavkoviny zošijeme overlockovým stehom.

8. Rovnako, ako sme si zošili bočné strany nohavičiek z plavkoviny, zošijeme aj bočné strany nohavičiek z plavkovej podšívky.

9. Ideme si začistiť nohavičky v otvoroch na nohy. Nohavičky z plavkoviny vložíme do nohavičiek z plavkovej podšívky. Obe vrstvy spolu zašpendlíme tak, aby sa nám počas šitia diely neposúvali. Takto zašpendlíme dookola oba otvory na nohy.

10. Takto zošpendlené otvory zošijeme overlockovým stehom.

11. Rovnako, ako sme si začistili otvory na nohy, si začistíme aj vrchný otvor na pás. Vrstvy spolu zošpendlíme a otvor spolu zošijeme overlockovým stehom.

12. Pripravíme si plavkovú gumu.
Odmeriame si obvod otvoru a vystrihneme gumičku buď v rovnakej dĺžke alebo o niečo kratšiu ako je celý obvod (o 1 - 1,5cm). Do otvoru neodporúčame gumičku príliš riasiť (na porovnanie, na obr. 1 je gumička nariasená viac - kratšia gumička ako otvor, na obr. 2 nie je gumička nariasená vôbec - dĺžka gumičky je rovnaká ako otvor).

13. Budeme našívať gumičku dookola okolo otvoru tesne popri okraji. Ide hlavne o spevnenie okrajov, aby sa otvory príliš nevyťahali šitím a následným nosením. Najprv gumičky našpendlíme, ak si veľmi neveríme, tak ich môžeme aj nastehovať stehovkou (ručne prišiť niťou určenou na stehovanie)

14. Potom ich zošijeme voľnejším rovnostehom. Gumičky budeme ešte prešívať, ide o pomocné šitie, aby sa nám pri ďalšom šití neposúvali. Šijeme 1-2mm od okraja. Šírka gumičky nám určuje šírku podohnutia.

15. Okraje (s gumičkou) si podohneme do rubovej strany a zašpendlíme. Ak si neveríme, môžeme si toto podohnutie aj prestehovať, ale upozorňujem, že budeme ručne prešívať štyri vrstvy látky a gumičku, čo nepôjde veľmi ľahko. V tomto prípade, by sme odporučili šiť rovno v stroji, ale veľmi pomaly.

16. Nastavíme si stroj (šírku a dĺžku stehu) a budeme prešívať cikcakovým stehom celé podohnutie. Budeme šiť po rubovej strane. Šijeme pomaly a postupne. Nachystáme si približne 7 cm prešijeme a takto postupne pomaly dookola podohneme celý otvor.

17. Rovnako začistíme aj druhý otvor na nohu.

18. Pripravíme si gumu. Naša dizajnová guma má šírku 5 cm. Guma by mala byť kratšia, ako obvod pása o 3-5 cm (v závislosti od gumy- jej hrúbky a ťažnosti). Používaním sa trošku natiahne. Odporúčame si gumu vyskúšať na páse, ešte pred tým ako ju budeme zošívať, aby sme vedeli, že nás nebude príliš sťahovať. Začistíme si okraje gumy overlockovým stehom, aby sa nám nepárali.

19. Konce gumy zošijeme rovnostehom aby sme dosiahli kruh.

20. Rozložíme okraje a preštepujeme rovným stehom.

21. Budeme spájať gumu s nohavičkovým otvorom na pás. Gumu si našpendlíme na pás nohavičiek. Najprv ju našpendlíme na boky, potom stred na stred. Nebojíme sa rozdielnych obvodov. Pri šití budeme gumičku naťahovať do nohavičiek. Snažíme sa nechať čo najmenšiu švíkovú záložku, aby nás pri nosení netlačila.

22. Šijeme po gume rovnostehom, pričom gumu počas šitia naťahujeme. Šijeme pomaly a postupne. Hlavne aby bol šev pekne rovný a aby sme zošili všetky diely. Nehovoríme o jednoduchom šití, keďže jednou rukou naťahujeme gumu a zároveň druhou udržiavame šitie, aby bol šev rovný.

Gumu môžeme našívať aj cikcakovým stehom alebo coverlockovým spodkom krycím stehom. Tak by sme mali aj záložku pekne zachytenú vo šve. Rovným stehom šijeme len z estetických dôvodov, pretože chceme aby nám vynikol dizajn gumy. Keďže sa jedná o klasický rovný šev, je nutné naťahovanie gumy pri šití, aby potom pri nosení, obliekaní a vyzliekaní šev nepraskol. Pokiaľ by sme použili jednofarebnú gumu, určite by sme zvolili cikcakový steh.

Nebojte sa toho, že guma je kratšia ako pás na nohavičkách a tým pádom sú nohavičky v páse nariasené. Na tele sa nám pekne prispôsobia postave. Časom a častým nosením sa gumy zvyknú viac natiahnuť.

Vrchná časť - BANDEAU

1. Plavkovú podšívku si dáme do priehybu lícom k lícu a napolohujeme strih priehybom (na strihu bodkočiarkovaná čiara) na priehyb látky. Strih zašpendlíme a obkreslíme. Vytlačený strih je vlastne 1⁄4 obvodu. V priehybe musí byť zakreslený dva krát. Takto si pripravíme rovno dva rovnaké diely – predný a zadný.

2. Diely vystrihneme.

3. Rovnako ako na plavkovú podšívku si napolohujeme strih aj na plavkovinu.

4. Diely tiež vystrihneme.

5. Ideme zošívať bočné strany bandeau. Položíme na seba (lícom k lícu) diel z plavkoviny. Zošpendlíme a zošijeme overlockovým stehom. Takto zošijeme aj rovnaký diel z plavkovej podšívky.

6. Vložíme jeden diel do druhého, rubom k rubu a prišpendlíme v mieste šva.

7. Postupne prišpendlíme jeden diel k druhému a pokračujeme na šitie a podohýnanie rovnako, ako sme to urobili pri šití nohavičiek v kroku 9 až 16.
V tomto prípade budeme viac riasiť gumičku do dielu. Počíta sa s výraznejším obvodovým rozdielom medzi okrajom a strednou časťou bandeau. Určite si ešte pred šitím gumičku vyskúšajte na tele.

8. Začistíme druhý okraj – zošpendlíme a zošijeme overlockovým stehom.

9. Vyskúšame bandeau. Priamo pri skúšaní na tele, si našpendlíme ozdobnú, dizajnovú gumu, ktorá bude slúžiť ako ramienko. Našpendlíme ju na prednú aj zadnú časť, podľa toho ako sa nám páči. My sme sa rozhodli, že pôjde vpredu krížom a vzadu rovno dole. (Nám - teda našej figuríne :) je treba gumu v dĺžke 60 cm).

10. Obe prišpendlené konce gumy prešijeme rovnostehom a vyčnievajúce okraje odstrihneme.

11. Na spodný začistený kraj bandeau budeme našívať dizajnovú gumu.
Naša dizajnová guma má šírku 4 cm. Guma by mala byť kratšia, ako obvod pod prsiami o 3-5 cm (ale závisí od gumy- jej hrúbky a ťažnosti). Používaním sa guma trochu natiahne. Odporúčame si gumu najprv vyskúšať na tele – pod prsiami, ešte pred tým ako ju budeme zošívať, aby sme vedeli, že nás nebude príliš sťahovať. Začistíme si okraje gumy overlockovým stehom, aby sa nám nepárali.

Budeme postupovať rovnako, ako sme to urobili pri šití nohavičiek v kroku 18 až 22.

Výsledkom je dizajnový kúsok, ktorý sa dá nosiť ako plavky, top pod sako či rozopnutú bielu košeľu, oversize priesvitné tričko alebo len tak :)

* Ak máte doma coverlock, použite namiesto cikcakového stehu coverlockový spodkom krycí steh. Rovnako aj pri našívaní gumy, namiesto rovného stehu šite coverlockovým spodkom krycím stehom. V týchto prípadoch nie je nutné ani začisťovanie overlockovým stehom. Stačí použiť pomocný voľný rovnosteh.

 

* * Určite si plavky priebežne počas šitia skúšajte a prispôsobujte si ich svojej postave. Strih nemusí sedieť každému typu postavy. Nebojte sa s ním vyhrať :)

 

Ako si ušiť originálne plavky

Prišiel čas na plavky a keďže máme pestrú ponuku kvalitných plavkovín a dizajnových gúm, prečo si z nich neušiť originálne plavky? Skombinuj s plavkovinou naše dizajnové gumy v rovnakom alebo odlišnom dizajne a získaš unikátny kúsok.