Ako si ušiť detskú čelenku v tvare korunky + strih ZDARMA

Ako si ušiť detskú čelenku v tvare korunky
+ strih ZDARMA

Letné počasie láka deti do prírody, do parku, pobehať si, vyblázniť sa. Netreba zabúdať, že aj počas letných mesiacov občas pofúka jemný vetrík a ani sa nenazdáme a môže vzniknúť problém. Preto je dobré chrániť si ušká aj počas teplejších mesiacov. Avšak dobre vieme, že na čiapočku je už v letných mesiacoch teplo. Preto tu je príjemná a veľmi originálna alternatíva – detská čelenka. Táto naša, ktorú si vyrobíme je v tvare korunky a myslíme, že sa bude nosiť ešte radšej. Však ktorá by nechcela byť aspoň na chvíľu princeznou (alebo aj malým princom ;))

Čas výroby: 30 minút
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Nemusíte sa obávať, nejedná o komplikované šitie. Na ušitie detskej korunky nebudete potrebovať veľa miesta ani veľa času. Dá sa ušiť na klasickom šijacom stroji a budete ju mať hotovú veľmi rýchlo.

Treba si nachystať:


Látka

Najvhodnejší na detskú čelenku je jednoznačne úplet. Môžete si vybrať dizajnový alebo jednofarebný, alebo aj aj a korunka bude obojstranná. Keď zistíte, ako jednoducho sa takáto čelenka ušije a ako dobre sa bude nosiť, nebude vám ich nikdy málo :). Na ušitie čelenky nám postačí 25 cm úpletu a 10 cm nažehľovacieho vlizelínu (na jemné a elastické materiály). Ja som si vybrala dizajnový úplet s krásnym kvetinovým vzorom.

Pripravili sme pre vás 4 veľkosti strihu.
Zvolíme si správnu veľkosť, ktorú vytlačíme a vystrihneme.

Určite si skontrolujte nastavenie tlačiarne! Hneď po vytlačení premerajte či vám veľkostne (na cm) strih sedí.

Veľkosť XS (19,5 cm) Vhodné pre deti od 3 mesiacov do 9 mesiacov.
Veľkosť S (20,5 cm) Vhodné pre deti od 9 mesiacov do 2 rokov.
Veľkosť M (22 cm) Vhodné pre deti od 2 rokov do 5 rokov.
Veľkosť L (24,5 cm) Vhodné pre deti od 5 do ..možno až dospelosti ☺.

1. Najprv si vytlačíme a vystrihneme strih, ktorý ste našli u nás. Ku strihu už nie je potrebné pridávať žiadne švíkové záložky. Budeme šiť 0,5 cm od okraja.

2. Dáme si látku do priehybu lícom k lícu a napolohujeme strih - priehyb (na strihu bodkočiarkovaná čiara) na priehyb látky. Strih našpendlíme a kriedou obkreslíme.

3. Pretočíme strih v spodnej časti - zrkadlovo a opäť ho obkreslíme.

4. Získame zakreslenú celú korunku, ktorú vystrihneme.

5. Musíme vystužiť cípy korunky. Ak by sme ju v takomto stave rovno zošili nikdy by cípy korunky pekne rovno nestáli. Tiež je dôležité, čím sa ich rozhodneme cípy vystužiť. Neodporúčala by som univerzálny nalepovací vlizelín. Odporučila by som jemnejší, vhodný na elastické látky. Klasický, neelastický vlizelín by bol príliš tvrdý, materiál by bol potom hrubší a neelastický a nedali by sa vám pekne vyrovnať cípy korunky.

6. Vyberieme si teda vlizelín vhodný na elastické látky. Napríklad tento, ktorý nájdete u nás TU

Vystrihneme z neho dva rovnaké pásy o veľkosti: celková šírka korunky x výška 9 cm.

7. Nažehlíme vlizelín na korunku. Nažehľujeme z rubovej strany a na oba okraje - kde sú cípy korunky.

8. Vystrihneme z cípov korunky prečnievajúci vlizelín. Je tu možnosť postupovať aj tak, že ešte pred vystrihnutím cípov korunky, látku podlepíme a potom striháme naraz látku podlepenú vlizelínom do tvaru cípov.

9. Prehneme korunku v strede lícom k lícu a našpenlíme cípy k sebe, aby sa nám pre šití neposúvali.

10. Zošijeme cípy korunky. Šijeme klasickým rovným stehom. Šijeme cca: 0,5 cm od okraja materiálu a v cípoch sa vždy otáčame na zapichnutej ihle. Tak sa šije, keď chceme zmeniť smer šitia v jednom bode. Materiál otáčame pri zapichnutej ihle v materiáli a pri zdvihnutej prítlačnej pätke. Vďaka tomu vieme, pri zmene smeru šitia, plynule nadväzovať na šitie.

11. Obstrihneme rožky v cípoch a urobíme rovné zástrihy v cípe blízko šitia, aby sa nám potom dali cípy korunky pekne prevrátiť a vyžehliť.

12. Prevrátime celú korunku na lícnu stranu. Pekne povyťahujeme cípy korunky, aby boli čo najkrajšie a najostrejšie. Celú korunku potom prežehlíme.

13. Priložíme okraje korunky ku sebe a z vnútornej strany zošpendlíme. Budeme spájať boky korunky, aby sme ju mali celú spojenú. Budeme šiť vo vnútri v korunke. Je to komplikovanejšie na manipuláciu, lebo korunku máme prevrátenú na lícnu stranu, ale šijeme po rubnej strane (vo vnútri korunky). Nezašijeme dokola obe vrstvy. Pri šití vynecháme otvor (cca: 3-4 cm) cez ktorý potom toto šitie prevrátime - vložíme do vnútra do korunky.

14. Prevrátime všetko na lícnu stranu. Jediné, čo nám ostalo k zašitiu, je zošiť otvor.

15. Vezmeme si ihlu a niť a zošijeme ručne otvor.

16. Zošívame otvor tak, že bodovo spájame jednu s druhou stranou otvoru.

Takto bude šitie málo viditeľné a korunka sa bude môcť nosiť z oboch strán.

17. Celú hotovú korunku prežehlíme, odskúšame a s radosťou nosíme :)

Dizajnové úplety

AKO UŠIŤ DETSKÚ ČELENKU V TVARE KORUNKY │ Takoy

AKO UŠIŤ DETSKÚ ČELENKU V TVARE KORUNKY │ Takoy
Uši si s nami originálnu detskú čelenku v tvare korunky. Detská čelenka z úpletu je vhodná nielen na prechodné obdobie, ale aj na nosenie počas celého roka. Kto z nás nechcel byť aspoň na chvíľu princeznou alebo malým princom?