Ako si správne zobrať základné miery? Praktické tipy a triky

Ako si správne zobrať miery

 

Ako si správne zobrať základné miery? Praktické tipy a triky

Chcete, aby vám ušité oblečenie sadlo ako uliate? Nepodceňte správne branie mier. Ak sa chystáte šiť blúzku, tričko či šaty, poradíme vám, ako na to.

Na čo myslieť predtým, než sa začnete merať?


  • Rozhodnite sa, či s podprsenkou, alebo bez

    Váš obvod pŕs bude iný, keď sa budete merať bez alebo s podprsenkou. Ak viete, že ju pod šaty či blúzku, ktorú sa chystáte šiť, budete nosiť stále, majte ju na sebe aj pri braní mier. Takisto si oblečte nejaké priliehavé tričko, legíny alebo pančušky a spodnú bielizeň, ktorú bežne nosíte.

  • Poproste niekoho o pomoc

    Vziať si vlastné miery pred zrkadlom úplne svojpomocne sa vám pravdepodobne nepodarí. Meranie bude oveľa presnejšie, a pre vás pohodlnejšie, ak pri sebe budete mať pomocníka. Môže ním byť naozaj hocikto. Vôbec nevadí, ak o šití nemá ani potuchy. Je však nenahraditeľný napríklad pri meraní chrbta.

  • Majte poruke správny meter

    Na meranie je najlepšie použiť flexibilný (plastový) meter a nie textilný. Látkové metre sa môžu časom natiahnuť a miery nebudú zodpovedať realite.

  • Myslite na správne držanie tela

    Pri braní mier stojte vzpriamene, no nie strnulo, a majte nohy pri sebe. Dýchajte normálne a nesnažte sa zaťahovať brucho. Uvidíte, neskôr by ste to oľutovali :). Finálny kúsok by bol príliš úzky či nepohodlný a všetka vaša snaha by vyšla nazmar.


Ako si správne zobrať základné miery?


1. Obvod krku a pŕs

Aby ste správne zmerali obvod krku, majte meter tesne nad kľúčnymi kosťami a merajte zozadu dopredu.

Obvod pŕs merajte cez ich stred a ruky držte voľne pri tele. Nezabudnite si obliecť podprsenku, ak ju plánujete pod hotovým kúskom nosiť.

V tomto kroku si môžete rovno zmerať aj obvod pod prsiami. Aj tu sa vám môže podprsenka hodiť. Najlepšie je totiž merať ho presne tam, kde má spodný lem.


2. Obvod pásu a bokov

Dávajte si pozor a obvod pásu nemerajte podľa toho, kde vám bežne končia nohavice. Nie všetky musia mať strih do pásu a môže sa stať, že sa zmeráte zle. Prirodzený pás je to najužšie miesto vášho trupu tesne pod rebrami.

Aby ste si meranie zjednodušili, uviažte si okolo neho tenkú šnúrku a merajte cez ňu. Pomôže vám aj pri braní ďalších mier. Neuťahujte ju však príliš, inak vám môže byť výsledný kúsok nepohodlný.

Pri meraní bokov majte meter na najširšom mieste vašich stehien a nie tam, kde vám končí bedrová kosť.


3. Predná dĺžka do pásu

Pri braní prednej dĺžky merajte od stredu pleca (miesto, kde býva oblečenie zošité) až po uviazanú šnúrku v páse. Snažte sa, aby ste kopírovali krivky vášho tela.


4. Šírka pliec

Šírku pliec odmeráte od konca pravého pleca až po koniec ľavého. Aby ste si to uľahčili, oblečte si dobre padnúce tričko a merajte od začiatku ľavého rukáva po začiatok pravého.

Takisto nezabudnite na správne držanie tela. Snažte sa nehrbiť a netlačiť lopatky príliš k sebe.


5. Šírka a dĺžka chrbta

Šírku chrbta je najlepšie merať v mieste, kde si zapínate podprsenku. Pozor ale, musíte mať na sebe takú, ktorá vám sedí správne. Nesmie byť príliš vysoko a ani nízko.

Dĺžku chrbta zase merajte od posledného stavca na krku až po šnúrku, ktorú ste si nechali na páse.


6. Dĺžka rukáva a obvod ruky

Konečnú dĺžku rukáva si zvolíte podľa seba. Merať však začnite od začiatku pleca a ruku majte zohnutú do 90° uhla. Obvod ruky zase merajte cez biceps na mieste, kde je najširší.


Hotovo, základné miery by ste mali. Teraz sa môžete pustiť do šitia šiat, blúzky či trička. Máte už kúpený materiál? Ak nie, vyberte si z našej ponuky kvalitných látok s jedinečným dizajnom.

Chcem si vybrať látku