Ako ušiť jednoduchú sukňu z plisovaného šifónu (silky) + video návod

Ako ušiť jednoduchú sukňu z plisovaného šifónu (silky)
+ video návod
=

Plisovaný šifón

Poď si s nami ušiť plisovanú sukňu!

Plissé sa teší veľkej obľube a len u nás na ňom nájdeš vzory, ktoré nikde inde neuvidíš. Ušijeme si veľmi jednoduchú sukňu, ktorá práve vďaka nášmu plissé získava originalitu a nadčasovosť. Dá sa nosiť počas leta, jari a jesene. Náš šifón je ľahký, vzdušný a tým je ideálny hlavne na leto. S vhodnými pančuchami však nájde uplatnenie aj počas jesene 😉. Pri každom pohybe sa jemne vlní a tancuje s telom.

Vybrali sme sme si plissé s originálnou potlačou, ktorá sa nám hodí na jeseň a nakombinovali sme k nemu gumu v rovnakom dizajne.

Čas výroby: podľa zručnosti (do 2 hodín)
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:


Látka

Na túto sukňu použijeme náš jemný plisovaný šifón, ktorý je matný a príjemný na dotyk. Je to ľahká látka, ktorá je ako stvorená na vzdušné oblečenie, napr. šaty a sukne. Plisovanie jej dodáva šmrnc a originalitu. Plisovaný šifón je ďalším unikátnym produktom v našej ponuke, na vývoji ktorého pracoval tím takoy niekoľko mesiacov. Ide o šifón, ktorý je špeciálne upravený tak, aby krásne držal vyplisovaný tvar. Nie je potrebné ho riasiť ani vrstviť. Je krásny tak, ako je. Sám o sebe. Plisovaný šifón u nás nájdeš v rôznych vzoroch, ktoré potláčame v našej vlastnej výrobe. Vieme ho pekne kombinovať aj s dizajnovými gumičkami v rovnakom vzore.

Postup

1. Pripravíme si materiál. Pri kúpe materiálu myslíme na to, že sa jedná o plisovaný materiál a tak si musíme vopred premyslieť, koľko nám ho bude treba. Samotný strih je polovica obvodu sukne x šírka sukne. My máme sukňu dlhú 75 cm a tak nám stačí polovica obvodu sukne. My sme si kúpili 1,2 m.

(Napríklad: Pri objednávaní plisovanej látky treba myslieť na to, že 1m látky v natiahnutom stave je 50 cm vyplisovaného materiálu - (na obrázku nižšie je to označené a.),
čo je to, čo my potrebujeme na obvod pásu (príp.bokov). Teda objednávame 2,5x viac materiálu. Ak máme obvod bokov 100 cm, potrebujeme cca 250 cm na dlhú sukňu. Šírka nášho šifonu je cca 150 cm (čo je v tomto prípade dĺžka sukne) a ak chceme sukňu maximálne 77 cm dlhú, kúpime si len 130 cm látky a z jednej šírky dokážeme vystrihnúť predný aj zadný diel. Pre predstavu viď obrázok.

2. Vyrobíme si strihovú šablónu. Jej rozmery budú 75 cm (dĺžka sukne) x 1/2 obvodu sukne. Položíme si strihovú šablónu na materiál a obkreslíme ju. Získame jeden diel sukne (predný alebo zadný).

3. Položíme strihovú šablónu na materiál, pod prvý obkreslený diel. Získame druhý diel sukne. Pri polohovaní myslíme na to, aby plissé išlo vždy po osnove.

4. Vystrihneme diely a získame predný a zadný diel sukne.

Nezabudni na smer vzoru, aby sa Ti vzor neotočil a potom nešiel na prednej strane sukne opačne ako na zadnej strane.

5. Budeme spájať predný a zadný diel sukne. Zašpendlíme obe strany sukne v bokoch. Naložíme lícom k lícu vystrihnuté diely a v bokoch ich zašpendlíme.

Pri špendlení bokov mysli na nadväznosť plissé. Nech nám plynule nadväzuje plisovanie v bokoch, kde sa spája predný a zadný diel sukne.

6. Prešijeme rovným stehom zašpendlené diely sukne.

7. Začistíme švíkové záložky z predošlého šitia overlockovým stehom či cikcakovým stehom.

8. Teraz sa pohráme s vrchnou časťou sukne. Budeme špendliť plissé. Je to trochu zdĺhavá časť nášho pracovného postupu, ale pokiaľ chceme mať na páse plissé pekne spojené s gumou, je nevyhnutná. Budeme špendliť plissé tak, aby sa nám „neotváralo“ teda každý jeden záhyb prešpendlíme samostatne.

9. Prešpendlené záhyby plissé prešijeme rovným stehom cca. 1 cm od vrchného okraja. Po prešití máme istotu, že nám pekne sadne a nebudú sa záhyby pri zošívaní s gumou ohýbať na rôzne strany.

10. Začistíme vrchné a spodné okraje sukne overlockovým či cikcakovým stehom.

11. Vystrihneme si gumu. Dĺžku si určíme podľa nášho obvodu pásu, pružnosti gumy a podľa umiestnenia, kde chceme sukňu nosiť (vysoký/nízky pás). Premeraj si tesnosť priamo na svojom páse.

12. Začistíme okraje gumy overlockovým či cikcakovým stehom.

13. Naložíme gumu lícom k lícu a zošijeme okraje rovným stehom cca 1 cm od začisteného kraja.

14. Šev rozložíme a takto rozložené švíkové záložky ešte preštepujeme.

15. Pripravíme si gumu na zošívanie so sukňovou časťou.

16. Ceruzkou na textil si na rubovú stranu gumy zakreslíme 1 cm od okraja gumy dlhú líniu. Táto línia bude po celom obvode gumy.

17. Budeme spájať gumu so sukňovou časťou. Vložíme gumu do sukňovej časti. Najskôr si určíme 4 značky. Stred gumy na zadnom diele bude rozložený šev. Potom označíme stred gumy na prednom diele a bočné okraje. Rovnako postupujeme pri sukňovej časti, akurát tam nám bočné okraje určujú švy.

18. Našpendlíme gumu do sukňovej časti. Najskôr značku na značku. Stred predného dielu na stred predného dielu na gumičke, boky na boky a stred zadného dielu na stred zadnej časti gumičky, teda tam, kde je šev. Potom si môžeme postupne popridávať ďalšie špendlíky, podľa potreby.

Nezabudni pomedzi špendlenie naťahovať gumu do sukne a držať sa zakreslenej línie. Presne tá nám určuje, kam až má siahať začistená záložka sukne.

19. Zošijeme našpendlený sukňový diel a gumu. Budeme prešívať po rubovej strane. Podľa potreby budeme gumu pri zošívaní so sukňovou častou naťahovať. Začistená záložka má končiť presne v zakreslenej línii (tj 1 cm od okraja gumy).

20. Gumu následne prešijeme aj po lícnej strane. Budeme šiť najbližšie k okraju gumy (1 mm). Takto máme pekne spojenú našu sukňovú časť s gumou.

21. Zapravíme si spodný začistený okraj. Podohneme spodnú začistenú záložku sukňovej časti smerom do vnútra približne na 5-7mm a preštepujeme rovným stehom.

22. Odporúčame Ti po prešití prežehliť záhyby, aby bolo plissé pekne uhladené v spodnej časti sukne a nevyrovnávalo sa. Budeme špendliť plissé tak, aby sa nám „neotváralo“ teda každý jeden záhyb prešpendlíme samostatne a prežehlíme.

Takto jednoducho a rýchlo máme ušitú jedinečnú plisovanú sukňu, ktorá sa určite stane obľúbeným prvkom Tvojho šatníka 😍

Ako si ušiť plisovanú sukňu

Uši si s nami veľmi jednoduchú sukňu na gumičku, ktorá práve vďaka nášmu plisé získa originalitu a nadčasovosť. Dá sa nosiť počas leta, jari a jesene. Poď si ušiť s našim video-návodom plisovanú sukňu zo šifónu.