Ako ušiť detské šaty z úpletu a tylu so strihom z časopisu Ottobre a s video-návodom

Ako ušiť detské šaty z úpletu a tylu

so strihom z časopisu Ottobre a s video-návodom

Tentokrát ušijeme niečo pekné pre naše princezné. Kto by nechcel krásne šaty s nariasenou tylovou sukničkou? Teba poteší, že budú praktické, vyrobené z nášho jemného a príjemného úpletu a Tvoju princeznú, že budú krásne a efektné :)

Odporúčame Ti (pre úplne dotiahnutie k dokonalosti ;), ušiť si k nim aj korunku z úpletu, na ktorú strih aj postup nájdeš u nás v blogu: Ako si ušiť detskú čelenku v tvare korunky

Čas výroby: cca 140 minút

Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníčky

Budeme potrebovať:

Látka – Úplet Milano

Na základ našich šiat sme sa rozhodli použiť praktický úplet. Vybrali sme si úplet Milano, ktorý nájdeš v našej ponuke v rôznych farbách a vzoroch. Je priedušný, príjemný na telo a výnimočne hladký na dotyk. Je ideálny na detské oblečenie.

Látka – Tyl

Na oživenie našich detských šiat sme vybrali náš unikátny dizajnový tyl. Tento tyl potláčame v našej vlastnej výrobe. Urobíme z neho nariasenú sukničku, ktorá nám šaty pekne oživí. U nás nájdeš aj pestrý výber jednofarebných tylov, ktoré tiež dodajú šmrnc jednoduchým úpletovým šatám.

1. Nájdeme si v časopise OTTOBRE strih, ktorý chceme použiť. My sme si vybrali číslo časopisu Ottobre design kids 6/2021 eng, ktorý je plný zaujímavých strihov. Vybrali sme strih na detské šaty z úpletu s tylovou vrchnou sukničkou - číslo modelu 13. Ballet Fairy dress. My budeme šiť veľ 92.

2. Obkreslíme si strih zo strihovej prílohy v časopise na strihový papier. Ak si ešte nikdy nepracovala s časopisovou strihovou šablónou, nemusíš mať obavy. Pri jednotlivých modeloch nájdeš označenie, kde presne v strihovej prílohe strih nájdeš, akú má farbu a aké veľkosti má k dispozícii. Vezmeme si obyčajnú ceruzku a ťažítko, vďaka ktorému sa strihový papier nebude posúvať a obkreslíme si náš strih.

3. Prekreslíme všetky diely strihu. Ide o predný diel č. 1, zadný diel č. 2, rukáv číslo 3 a strih na sukňovú časť číslo 4. Diely 1, 2 a 4 majú stred v priehybe látky - prerušovaná čiara.

4. Vystrihneme si zo strihového papiera všetky diely.

5. Látku si prehneme na polovicu po šírke, položíme strihové diely z papiera a obkreslíme na látku.

Najprv si obkreslíme predný diel číslo 1, ktorý má stred v priehybe látky. Potom zadný diel číslo 2, ktorý má tiež stred v priehybe látky. Budeme potrebovať 2x rukáv, ale keďže máme látku dvojmo, postačí nám ho obkresliť 1x a rovno vystrihnúť. Strih číslo 4 je vlastne polovica strihového dielu sukne, čiže ¼ celej sukne. Sukňový diel obkreslíme a potom otočíme strih a obkreslíme druhú stranu. Tak získame jeden diel sukňovej časti a vďaka tomu, že máme materiál dvojmo na sebe, po vystrihnutí získame rovno dva diely sukňovej časti. Predný a zadný. Pri obkresľovaní použi ťažítka alebo špendlíky, papierové strihy sa tak nebudú po látke posúvať.

Nezabudni pridať prídavky na šitie! V časopisových strihových prílohách prídavky na šitie nezvyknú byť. Pridáme 0,8 cm po celom obvode, okrem spodných častí strihu. Na spodnej strane rukáva pridáme 2,5 cm a na spodnej strane sukňového dielu 2 cm.


6. Papierové strihy odstránime a zakreslené diely vystrihneme. Striháme dvojmo- teda zdvojený materiál a preto Ti odporúčame strihať krajčírskymi nožnicami. Keď si raz vyskúšaš strihať s kvalitnými krajčírskymi nožnicami, tak už sa k bežným nožniciam nevrátiš ;)

7. Odmeriame si dĺžku sukňovej časti. Rovnakú dĺžku bude mať aj vrchná, nariasená tylová sukňa. Nám pre veľkosť 92 vyšlo presne 29 cm.

8. Pripravíme si dizajnový tyl, ktorý tiež prehneme po šírke. Odmeriame si od okraja 29 cm a zakreslíme dlhú líniu. Podľa nej vystrihneme pás. Získame tak predný (aj zadný – budú totižto rovnaké) vrchný diel sukne. Budeme ho riasiť a keďže chceme, aby bola suknička na našich šatách poriadne nariasená, na polovicu sukne potrebujeme celú šírku materiálu. Takto si pripravíme rovno dva pásy. Bude to predný aj zadný diel sukne z tylu.

9. V tomto kroku si nariasime priekrčník (oblúk pri krku) predného dielu. Jednoducho priekrčník na prednom trupovom diele prešijeme voľným a dlhým (5mm) rovným stehom a potom ho jemne nariasíme (tak, že potiahneme jemne naše voľné nite). Na strihu máme značku, ktorá nám udáva, odkiaľ pokiaľ sa bude priekrčník (oblúk pri krku) riasiť.

10. Teraz si zošijeme spolu diely 1 a 2. Položíme si na seba lícom k lícu predný a zadný diel a spojíme ich dokopy štipcami podľa obrázka.

11. Zošijeme šaty v ramenách overlockovým či cikcakovým stehom.

12. Rozložíme si oba rukávy a zošitú hornú časť našich šiat. Budeme špendliť prieramky (vykrojené časti na prednom a zadnom diele) s rukávmi (na obrázku vľavo a vpravo). Zošpendlíme najprv vrchnú časť rukáva so švom v ramene - prešitá časť na obrázku). Postupne špendlíme celé horné časti rukávov po obvode tak, ako sú priložené na obrázku.

13. Prišijeme rukávy overlockovým alebo cikcakovým stehom.


14. Po zošití si prehneme diely lícom k lícu a zoštipcujeme ich k sebe podľa obrázka.

Nezabudni myslieť na to, aby Ti sedel vždy šev na šev. Teda šev pod pazuchami by sa mal spojiť.

15. Zošijeme zoštipcovanú časť overlockovým či cikcakovým stehom.

16. Obšijeme spodné okraje rukávov overlockovým či cikcakovým stehom.

17. Vezmeme si predný a zadný diel časti sukne našich šiat. Naložíme na seba lícom k lícu a v bočných okrajoch si diely spolu spojíme štipcami.

18. Prešijeme bočné okraje a rovno aj spodnú časť sukne overlockovým alebo cikcakovým stehom.

19. Pripravíme si vystrihnutú tylovú sukňovú časť. Čiže dva pásy. Položíme ich na seba lícom k lícu.


20. Štipcami spojíme bočné okraje týchto tylových pásov. Sú to bočné časti našej hornej sukne z tylu.

21. Zošijeme tieto zaštipcované bočné okraje. Šijeme overlockovým či cikcakovým stehom. Ak šijeme overlockovým stehom, konce šitia ešte prešijeme rovným stehom. Overlockový steh sa nedá pekne ukončiť a tak niť prehneme a ešte prešijeme viackrát rovným stehom.


22. Vrchnú časť pása prešijeme dookola voľným a dlhým (5mm) rovným stehom, ako sme to robili v priekrčníku na prednom diele.

23. Budeme riasiť tylovú sukňovú časť do časti sukne z úpletu. Riasime ho tak, že potiahneme jemne naše nite, ktoré pretŕčajú po ukončení tohto rovného stehu. Obvod tylovej časti sukne má byť rovnaký ako obvod pása úpletovej sukňovej časti. Riasime dovtedy, kým nie sú rovnaké.

24. Keď máme obvody rovnaké, vložíme úpletovú časť sukne do tylovej časti sukne, lícom k rubu. Vo vrchnej časti pásu ich dokopy spojíme štipcami, aby sa nám pri zošívaní nehýbali. Potom ich budeme dokopy zošívať rovným stehom. Tentokrát už máme šev v bežnej dĺžke. Už neriasime, len šijeme cca 5mm od okraja.

25. Budeme spájať hornú časť šiat so spodnou sukňovou časťou, lícom k lícu. Zoštipcujeme ich dokopy a pripravíme na šitie. Ak nám presne diely v obvode nesedia, trupovú (hornú časť šiat) môžeme do sukňovej trochu natiahnuť. Nie naopak!

26. Zošijem spolu trupovú (hornú časť šiat) so sukňovou časťou. Šijeme overlockovým či cikcakovým stehom.

27. Ideme došiť priekrčník (horná oblúková časť pri krku). Ideálnym materiálom je rebrovaný patent v tej istej farbe, ktorý u nás určite nájdeš. Vystrihneme si z patentu (pre našu veľkosť 92) pás o veľkosti 30 x 3,6 cm (čiže obvod priekrčníka x 0,8).

28. Tento obdĺžnikový diel ohneme napoly po šírke, lícom k lícu a zoštipcujeme v okrajoch a prešijeme overlockovým či cikcakovým stehom.

29. Zošitý diel prehneme na polovicu po výške látky (rubom k rubu). Bude dvojmo.

30. Diel vložíme do priekrčníka (časti krku), zoštipcujeme ich dokopy a prešijeme overlockovým či cikcakovým stehom. Pri šití mierne naťahujeme tento diel do časti krku, - nenaťahujeme úpletovú hornú časť šiat, aby sa nám nezdeformovala.

31. Predposledným krokom bude ukončenie rukávov. Zohneme rukávy do vnútornej strany na 2,5 cm. Špendlíme a prešijeme rovným stehom. Steh trošku uvoľníme, aby nám príliš nenarušil elasticitu úpletu.

(Ak máš doma coverlock, určite ho použi. Môžeš ale časti rukáva prešiť aj na klasickom domácom šijacom stroji a to cik cak stehom).


32. Posledným krokom bude podohnutie spodného kraja sukňovej úpletovej časti. Rovnako ako sme podohli rukáv, podohneme aj spodnú časť sukne, avšak len na 2 cm. Spodnú časť tylovej sukňovej časti neobšívame, tyl sa nepára.

V prípade akýchkoľvek nejasností si pozri náš video-návod. Určite Ti pomôže :)

K takýmto rozkošným detským šatám môžeš ušiť aj detskú korunku s rovnakým vzorom alebo odtieňom úpletu. Strih aj návod nájdeš tiež u nás na blog: Ako si ušiť detskú čelenku v tvare korunky

My sme si vybrali rovnaký vzor ako je na tylovej sukničke, akurát z príjemného úpletu :) Vďaka tomu, že vzory tlačíme v našej tlačiarni na rôzne druhy materiálov, je úplne totožná. Prajeme príjemné nosenie.

Ako ušiť detské šaty z úpletu a tylu. Ako prekresliť strih z časopisu.

Ako ušiť detské šaty z úpletu a tylu. Ako prekresliť strih z časopisu.
Tentokrát ušijeme niečo pekné pre naše princezné. Ktorá princezná by nechcela krásne šaty s nariasenou tylovou sukničkou? S našim postupom bude šitie tohto modelu určite jednoduché.