Ako si ušiť žiarivý detský ruksak s vyťahovacím jazykom

Ako si ušiť žiarivý detský ruksak s vyťahovacím jazykom
=

Panely na ruksaky

Pri každom rodinnom výlete si práve Ty ovešaná taškami?

Tvoje ratolesti by ti mohli pomôcť, ale ako ich prinútiť?

Čo tak ušiť im naozaj originálne ruksaky, ktoré budú nosiť s radosťou (aj keď budú plné 🙂).

Pripravili sme pre teba unikátne panely na detské ruksaky. Vyrábajú sa priamo u nás a a ako už isto vieš, u nás sa originalitou nešetrí 😉. Stačí si objednať podľa Tvojho vkusu panel, ku ktorému si nezabudni doobjednať vhodnú šnúrku, gumu, výplň a priechodky. Na ušitie veselého ruksaku s vyťahovacím jazykom budeš potrebovať 50 minút Tvojho vzácneho času. Vybrať si môžeš z panelov s motívom líšky, leva, opice alebo žaby. Farby použité na potlač týchto panelov sú fluorescentné - to znamená, že pod modrým UV svetlom budú žiariť.

Určite nájdu uplatnenie na výletoch, v škôlke, v škole alebo ako vak na prezuvky či telesnú.

Vyskúšaj si ruksak ušiť s našim foto-návodom alebo teraz aj video-návodom.

Zistíš, že ušiť originálny ruksak nie je vôbec komplikované 🙂

Čas výroby: 50 minút
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:


Látka

Vybrať si látku na ruksak bude v tomto prípade veľmi jednoduché, pretože Ti ponúkneme panel, na ktorom je vytlačený celý ruksak. Celkové rozmery panelu sú cca: 155 x 55 cm. Na jednom paneli sú všetky potrebné časti k ruksaku, takže panel stačí už len nastrihať a ušiť. Náš ruksak bude veľký približne 30x41 cm. Polyester, z ktorého je náš panel, je čiastočne nepremokavá látka, má veľmi vysokú odolnosť proti oderu a naťahovaniu.

Látka aj potlač má certifikáciu OEKO TEX STANDARD 100 (od r.1992 medzinárodný testovací a certifikačný systém pre textílie vyrobené iba zo zdravotne nezávadných materiálov).

1. Rozložíme si panel, ktorý sme si objednali a vystrihneme z neho všetky zakreslené dieliky.

2. Pripravíme si ružové dieliky - spodný, vrchný jazyk a výplňový materiál. Jazyk budeme vypĺňať, aby získal ten správny tvar. Bez výplne by bol náš jazyk padavý a neforemný. Ako výplňový materiál sme použili termolín. Termolín je mäkký materiál zo syntetického vlákna.

Pokiaľ ho doma nemáš, môžeš ho nahradiť tenkým vatelínom.

3. Položíme si vrchný a spodný jazyk lícom k lícu na seba a napolohujeme ich spolu na výplňový materiál. Budeme spolu prešívať všetky tri vrstvy. Zaštipcujeme ich, aby sa nám pri šití nehýbali.

Pri tomto materiáli by sme ti odporučili používať skôr krajčírske štipce ako špendlíky. Bude sa ti s nimi určite lepšie pracovať. Ide o pevnejší materiál, cez ktorý pri vrstvení neprechádzajú špendlíky ľahko.

4. Zaštipcované dieliky prešijeme na 1 cm dookola.

Pri iných zvieracích vakoch nájdeš aj dieliky - uši. (Naša žaba, ktorú teraz šijeme, ich nemá. Uši by sme ti odporučili, rovnako ako jazyk, vyplniť termolínom alebo vatelínom. Získajú krajší tvar. Tie potom len naložíme, prešijeme, potom otočíme a preštepujeme. Viac nájdete aj v našom video-návode)

5. Obstrihneme švíkovú záložku, ktorá nám po šití ostala. Obstrihávame na 2-3 mm dookola. Pri menšej švíkovej záložke dosiahneme po prevrátení krajší tvar jazyka.

6. Prevrátime jazyk na lícnu stranu. Vo vnútri jazyka máme výplňový materiál.

7. Preštepujeme jazyk dookola, čo najbližšie popri okraji. V strede jazyka preštepujeme cca 10 cm dlhý pás. Ide o ozdobné šitie, aby sme zvýraznili tvar jazyka a zároveň prichytili výplňový materiál.

8. Do otvoru jazyka vsunieme pripravenú gumu. Prešijeme ju v kraji otvoru jazyka a tak ju spojíme s celým jazykom.

9. Pripravíme si predný diel ruksaku a podsádku na predšitie úst (otvoru na jazyk).

10. Položíme si predný diel ruksaku a podsádku na predšitie úst lícom k lícu. Štipcami si tieto dva dieliky spojíme.

11. Po rubovej strane predného dielu budeme prešívať tvar úst, ktorý je na dieliku naznačený. Šijeme presne v tomto tvare.

12. Vystrihneme otvor na ústa. Budeme strihať čo najbližšie popri šití, aby sa nám potom otvor pekne prevrátil. V rohoch urobíme zástrihy. POZOR, aby sme nezastrihli do šitia!

13. Prevrátime podsádku na predšitie úst (otvoru) na lícnu stranu. Prevraciame cez ústa (cez otvor).

14. Pekne vytvarujeme ústa (otvor) a prešijeme bočné okraje podsádky s okrajmi predného dielu. Tým spojíme tieto dva diely.

15. Vložíme jazyk do úst. Aby nám ostal, tam kde má byť 🙂, zošijem gumu s vrchným okrajom dieliku. Dĺžku jazyka si určíme podľa toho, ako veľmi chceme, aby bol vysunutý von.

16. Prečnievajúcu gumu v hornej časti odstrihneme.

17. Pripravíme si vnútorný podšívkový diel, ktorý je celý biely. Bude nám „skrývať“ vnútorný mechanizmus vysúvacieho jazyka a zároveň na ňom bude našité praktické vnútorné vrecko. Pripravíme si aj vnútorné vrecko, ktoré je vo farbe vrchných dielov.

18. Najprv si začistíme vrchný okraj vrecka. Okraj vrecka pohodneme na dvakrát na 1 cm, smerom do rubovej strany.

19. Takto podohnutý kraj vrecka zachytíme štipcami a preštepujeme.

20. Naložíme takto upravený vreckový diel na vnútorný podšívkový diel (rubová strana vrecka na lícnu stranu podšívkového dielu). Prichytíme štipcami v krajoch obe vrstvy, aby sa nám pri šití nehýbali. Zároveň preštepujeme vrecko v tvaroch, aké chceme mať otvory na vrecku (čiže menšie vrecká).

Môžeme ho nechať ako maxi vrecko, vo veľkosti akú má teraz, alebo môže z neho preštepovaním vzniknúť viac menších vreciek. (Napríklad vrecko na mobil, vrecko na pero….).

21. Spojíme vrchnú a podšívkovú prednú stranu. Naložíme si ich rubom k rubu. Spojíme si ich štipcami a budeme ich prešívať čo najbližšie k okraju.

22. Ideme si ušiť diely na priechodky. Sú v tvare trojuholníkov a máme ich presne štyri kusy.

23. Položíme dva diely, lícom k lícu a tak zo štyroch dielov dostaneme dva. Zoštipcujeme ich, aby sa nám pri šití nehýbali.

24. Prešijeme ich na 1 cm. Po prešití obstrihneme švíkovú záložku na 2-3 mm. Vrchný roh obstrihneme čo najbližšie k okraju. Čím bude menšia záložka, tým sa nám podarí docieliť pri prevrátení krajší tvar dielov.

25. Prevrátime ušité diely, vyrovnáme rohy a preštepujeme ich po lícnej strane čo najbližšie pri kraji.

26. Položíme si tieto trojuholníkové diely na lícnu stranu predného dielu. Položíme ich v spodnej časti, čo najbližšie k spodnému kraju a rovno ich prešijeme rovným stehom.

27. Pripravíme si predný a zadný diel ruksaku. Položíme ich lícom k lícu a zoštipcujeme ich. Budeme ich zošívať rovným stehom a potom ich začistíme (aby sa nám nepárali) obnitkovacím alebo cikcakovým stehom. Ruksak máme skoro hotový.

28. Posledným krokom budú diely – dutinky. Sú to obdĺžnikové diely, ktoré sa podohnú a budú sa do nich vkladať šnúrky na stiahnutie. Najprv budeme podohýnať bočné strany na 1 cm. Zaštipcujeme ich a prešijeme rovným stehom.

29. Dáme si dieliky-dutinky do priehybu. Spolu ich zaštipcujeme a prešijeme pri okraji. Jedná sa o pomocné šitie, vďaka ktorému ostanú diely- dutinky v spodnom okraji spojené.

30. Diely - dutinky položíme na lícnu stranu na vrchný okraj ruksaku. Začiatok aj koniec dielov bude v bočných švoch ruksaku. Tak sa nám stretnú v bočnom kraji otvory dielov – dutiniek. Pomocou štipcov tak po celom obvode spojíme tieto diely s vrchných okrajom ruksaku.

31. Prešijeme vrchný obvod ruksaku s dielmi- dutinkami. Najskôr ich prešijeme rovným stehom a potom ich začistíme obnitkovacím alebo cikcakovým stehom.

32. Náš ruksak je stále otočený na rubovej strane. Prichytíme si rohy v spodnej strane ruksaku o švíkovú záložku. Robí sa to kvôli „krajším rohom“ po prevrátení na lícovú stranu.

33. Prevrátime si ruksak na lícnu stranu. Budeme preštepovávať (prešívať) vrchnú časť ruksaku. Budeme štepovať tam, kde máme spojené dutinky s vrchným okrajom ruksaku. Štepujeme po lícovej strane ruksaku približne 5 mm od okraja.

34. Naznačíme si na trojuholníkových dieloch stred, kde rovno nabijeme priechodky. Veľkosť priechodiek vyberáme podľa hrúbky šnúrky, ktorú sme zvolili.

35. Pripravíme si dve šnúrky s dĺžkou 1,5 m.

36. Navlečieme šnúrku na "zicherku" (zatvárací špendlík) a vtiahneme dovnútra do dutinky. Vložíme šnúrku cez otvor dutinky na bočnom okraji ruksaku. Šnúrka prejde okolo celého obvodu a vytiahneme ju v tom istom bočnom okraji ruksaku, ale z druhej dutinky. Takto zrkadlovo budeme navliekať aj druhú šnúrku. Vďaka tomuto navlečeniu šnúrok budeme vedieť vrchný otvor ruksaku pekne stiahnuť.

37. Šnúrky vyrovnáme, aby boli rovnakej dĺžke. Konce vložíme do priechodky a urobíme na šnúrkach pevný uzlík.

Ruksak, ktorý nikde inde nenájdete, je hotový. Určite sa bude nosiť s hrdosťou a radosťou 🙂

Ako si ušiť zábavný detský vak

Vyskúšaj si ušiť vak (detský ruksak / tašku) s našim video-návodom. Vybrať si môžeš z panelov s motívom veselých zvieratiek s vysúvacím jazykom. Zistíš, že ušiť originálny vak nie je vôbec komplikované.