Ako si ušiť jednoduchú tylovú tuniku na plavky

Ako si ušiť jednoduchú tylovú tuniku na plavky

Dizajnový tyl

Letné sezóna je v plnom prúde a teploty nám ukazujú, že najpríjemnejšie je momentálne pri vode v plavkách. Preto sme si pre teba pripravili blog s postupom na ušitie veľmi jednoduchej dámskej tuniky z jemného dizajnového tylu. Zakryje drobné nedostatky a ty sa budeš cítiť štýlovo a pohodlne. :)

Čas výroby: 40 minút
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:


Látka – Tyl

Pre túto tuniku sme vybrali náš jemný a padavý tyl. Tento tyl potláčame v našej vlastnej výrobe. Jeho originálny vzor oživí jednoduchý strih tuniku.

1. Nájdeme si v časopise OTTOBRE správny strih na tuniku.
My sme si vybrali číslo časopisu OTTOBRE woman 2/2022 eng, ktorý je plný zaujímavých strihov. Vybrali sme strih na úpletovú vestu. Je jednoduchá na ušitie a vďaka tomu, že nie je členená, nechá pekne vyznieť vzor samotného tylu.

2. Zo strednej časti časopisu vyberieme strihovú prílohu a v nej si nájdeme strih, ktorý sme si vybrali. Ak si ešte nikdy nepracoval s časopisovou strihovou šablónou, nemusíš mať obavy. Pri nákrese nájdeš označenie, kde presne v strihovej prílohe strih nájdeš, akú má farbu a veľkosť. Mysli hlavne na kvalitný strihový papier. Potrebuješ aby bol pevný, ale zároveň dostatočne priesvitný. (Inak by si nevidel, čo zo strihovej šablóny obkresľuješ) Vezmeme si obyčajnú ceruzku a ťažítko, vďaka ktorému sa strihový papier nebude posúvať a obkreslíme si náš strih na strihový papier.

3. Obkreslíme si na strihový papier všetky diely strihu. Ide o predný a zadný diel.
Dĺžku si vieš určiť sám. Môžeš si ušiť krátku tuniku, tuniku po stehná, po kolená, do pol lýtok alebo dlhú až po zem. My sme si zvolili rôzne dĺžky predného a zadného dielu, ale predĺženie budeme zakresľovať rovno na látku.

4. Vystrihneme si zo strihového papiera predný a zadný diel.

5. Látku si prehneme do priehybu, napolohujeme a obkreslíme strih na látku.
Najprv si napolohujeme a obkreslíme predný diel. Spojíme ho s látkou pomocou špendlíkov a krajčírskych štipcov. Pridáme si bočné prídavky na šitie. Prídavok 1cm dávame po celom obvode, okrem stredového priehybu.

6. Po obkreslení papierový strih z látky odstránime. Látku necháme v priehybe a obe vrstvy spojíme špendlíkmi a krajčírskymi štipcami, aby sa nám látka neposúvala. K spodnému okraju pridáme 30 cm a tým predĺžime predný diel.

7. Vystrihneme celý predný diel. Striháme obe zašpendlené vrstvy v priehybe naraz. Priekrčník a prieramok nebudeme začisťovať a tak si pri strihaní dávame pozor, aby sme ich mali pekne rovno vystrihnuté. Kvalitné krajčírske nožnice nám v tomto prípade dokážu veľmi pomôcť.

8. V mieste, kde sme predlžovali strih si urobíme zástrih.
Bude nám naznačovať, kde bude začínať bočný rázporok.

9. 0.5 cm zástrihy od kraja si urobíme aj v mieste, kde sa nachádza prsný odševok. Naznačíme si týmito zástrihmi šírku odševku. Zástrihy urobíme cez obe vrstvy. Koniec odševku zošpendlíme a pomocou špendlíka naznačíme na druhej vrstve dielu v priehybe, kde bude špic prsného odševku. Vďaka zástrihom a vďaka špendlíku budeme vidieť aj na druhej strane, aký je odševok dlhý a široký. Zakreslíme ho aj na druhej strane predného dielu tuniky.

10. Odstránime špendlíky. Predný diel máme pripravený na šitie.

11. Rovnako si pripravíme látku v priehybe a napolohujeme strih zadného dielu. Ako na prednom diely, tak aj na bokoch zadného dielu pridáme záložku na šitie 1 cm.

12. Po obkreslení papierový strih z látky odstránime. Látku necháme v priehybe a obe vrstvy spojíme špendlíkmi a krajčírskymi štipcami, aby sa nám látka neposúvala. K spodnému okraju pridáme 40 cm a tým predĺžime zadný diel.

13. Vystrihneme celý zadný diel. Striháme obe zašpendlené vrstvy v priehybe naraz.

14. V mieste, kde sme predlžovali strih, si urobíme malý 0.5.cm bočný zástrih.
Bude nám aj na zadnom dieli naznačovať, kde bude začínať bočný rázporok.

15. Máme pripravený predný aj zadný diel na šitie.

16. Budeme odšívať odševky. Prsný odševok si prehneme na polovicu. Takto si pripravíme oba prsné odševky na šitie.
Takto si pripravíme oba prsné odševky na šitie.

17. Odšijeme si prsné odševky. Šijeme na klasickom šijacom stroji rovným stehom. Tip: Ak stroj neposlúcha a nechce tyl prešiť, vystrihni si pásiky z papiera alebo novín a podlož po celej dĺžke pod plánovaný šev. Po šití stačí jednoducho odtrhnúť.

18. Začistíme okraje predného aj zadného dielu overlockovým alebo cikcakovým stehom. Začisťujeme bočné okraje a spodné okraje. Tip: Tyl nie je nutné začisťovať, pretože sa po odstrihnutí nepára, my tak robíme iba z estetického hľadiska.

19. Položíme si predný a zadný diel lícom k lícu na seba.
Budeme odšívať ramenný šev. Zošpendlíme si v ramene predný aj zadný diel dokopy. Môžeme použiť špendlíky alebo krajčíske štipce, ktoré sú pri tomto jemnom materiály veľmi praktické.

20. Zošijeme si ramenné švy.
Overlockovým alebo cikcakovým stehom zošijeme spolu ramenné švy.
Potom ich prešijeme aj rovným stehom.

21. Teraz budeme odšívať bočné švy.
Krajčírskymi štipcami si v bokoch spojíme predný aj zadný diel dokopy.

22. Zošijeme bočné švy rovným stehom.
Budeme šiť 1 cm od začisteného bočného kraja. Budeme šiť až po zástrih, ktorý sme si urobili. Zástrih nám naznačuje miesto, kde sa bude začínať bočný rázporok.

23. Rozžehlíme si bočné švíkové záložky a zároveň prežehlíme kraje rázporku na 1 cm.
Prešijeme si kraje rázporku rovným stehom.

24. Bočný šev pod pazuchou rozžehlíme a prešijeme viackrát rovným stehom. Švíkové záložky si pekne sadnú, nebudú sa posúvať a nebudú nám tak pri nosení prekážať.

25. Podohneme spodné kraje predného aj zadného dielu tuniky.
Spodné kraje podohneme na 4 cm a prešijeme rovným stehom.

26. Švíkovú záložku ramenného švu prehneme do zadného dielu a prešijeme ho rovným stehom po celej dĺžke. Zabezpečíme tým, že sa švíková záložka nebude pri nosení hýbať a nebude nám prekážať.

Takúto tuniku určite využiješ počas letnej sezóny nielen k plavkám. Môžeš ju nosiť k šortkám a jednoduchému tielku, ale vieme si ju predstaviť aj ako pekný módny doplnok počas celého roka. Napríklad by vedela oživiť čierne legíny s čiernym rolákom. Ak chceš zdôrazniť líniu, môžeš si túto tuniku oživiť opaskom. Klasickým koženým opaskom alebo si vyrob opasok z gumy v rovnakom dizajne. Takéto originálne gumy nájdeš práve u nás :)

Dizajnový tyl

Dizajnové gumy