Ako a v akých šatách do spoločnosti

Ako si vybrať vhodné spoločenské šaty

Tipy a nápady ako si zvoliť správny spoločenský odev

1

 

Chystáš sa na spoločenskú udalosť a tak trochu Ti naháňajú strach etiketa a dress code?

Poradíme Ti, ako sa môžeš týchto „strašiakov“ jednoducho zbaviť.

V týchto situáciách Ti určite pomôže etiketa, ktorá Ti naznačí ako presne smerovať svoj štýl oblečenia na danú príležitosť. Čo Ti ešte môže pri výbere správneho spoločenského oblečenia pomôcť, je aj čas, kedy sa akcia koná. Napríklad do 19. hod. to bývajú skôr denné podujatia a po 19. hod. večerné podujatia. To znamená, že cez deň môžeš siahnuť po kratších šatách, či kostýme, avšak večer musíš myslieť na večerné šaty - kratšie alebo dlhé. Závisí od spoločenského podujatia.

Večerný ples/bál už vyžaduje spoločenské šaty v maxi dĺžke. Avšak aj v tomto prípade sa  dress code môže odlišovať. Ideálne je, keď to nájdeš napísané priamo na pozvánke! Môže tam byť uvedené napríklad odporúčanie: Black Tie, White Tie, Formal dress. Sú to najzákladnejšie tipy dress code.

 

Black Tie

Hodí sa slávnostný večerný odev. Jedná sa o najvyšší a najčastejší stupeň spoločenského slávnostného odievania. Je to protokolárne podujatie vysokej kategórie. Na takúto akciu by si mala mať večernú toaletu, dlhé šaty alebo dlhé dvojdielne šaty, ktoré zakrývajú nohy. Mali by byť z materiálu, ktorý je vhodný na slávnostnú udalosť. Môžeš vyskúšať zamat, šifón, hodváb alebo čipku. Skús napríklad skombinovať čipkovaný top a k nemu hladkú saténovú sukňu až po zem. Čiernou farbou nikdy nič nepokazíš, ale nemusíš sa jej držať. Tiež nezabúdaj v tomto prípade na to, že menej je viac. Ak odhalíš chrbát, nemusíš odhaľovať celé stehno. Je tu aj možnosť oživiť outfit výraznejšími šperkami a náušnicami.

2

3

4


White Tie


Tu treba jednoznačte zvoliť dlhé šaty! Jedná sa o veľmi oficiálnu príležitosti. Je to spoločensky a protokolárne najvyšší stupeň odievania. Pokiaľ zvolíš odhalené ramená, vezmi si so sebou štólu alebo rukavičky. Ideálne dlhé rukavičky. Jemne doplnia celkový dojem a Ty konečne nájdeš príležitosť, kde si ich môžeš obliecť:)
Budeš potrebovať dlhú večernú toaletu alebo dvojdielne dlhé šaty s lodičkami a pančuchovými nohavicami.

5

6

 

Formal dress

Už zo samotného názvu je jasné, že pôjde o formálne oblečenie. Môžeš sa ale trochu uvoľniť pri výbere oblečenia. Napríklad namiesto dlhých šiat si môžeš obliecť aj coctailky, krátke spoločenské šaty ku kolenám. Počas dňa si môžeš obliecť aj kostým, napríklad na svadbu či oslavu. Na večer šaty! Puzdrové šaty sú ale klasika, tými nikdy nič nepokazíš. Nezabudni na pančuchové nohavice, avšak vzorované by sme neodporúčali.

7

8

 

Mysli na seba a svoj typ postavy a hlavne si vyber správny materiál a strih, ktorý Ti bude pekne sedieť. Budeš sa cítiť oveľa príjemnejšie a istejšie, ak budeš mať oblečené niečo, v čom sa cítiš dobre a prirodzene.

S výberom materiálu Ti vieme pomôcť na blogu: Akú látku zvoliť na spoločenské šaty

 

Drobnosti, vďaka ktorým sa môžeš zladiť s partnerom

Určite si spozorovala trend, keď sa pár na spoločenskú udalosť spolu zladí. Je to na jednej strane praktické, lebo všetci vedia, že k sebe patríte, ale módne trendy to už považujú za prežitok. Ak patríš medzi fanúšičky ladenia sa s partnerom, vyskúšaj to v malých detailoch (nie prvoplánovo). Malé drobnosti v rovnakej farbe, v rovnakej látke, ako budú Tvoje šaty, môžu byť milé a nápadité. Veľmi obľúbené sú motýliky, kde môžeš použiť materiál z tvojich šiat, alebo zladená vreckovka vytŕčajúca z náprsného vrecka. Ideálne sú aj manžetové gombíky potiahnuté rovnakou látkou ako Tvoje šaty.

Na čo v spoločnosti nezabudni!

  • Pančuchy musia byť! Ale pozor, nie v prípade otvorenej špičky.

  • Kabelku zvyčajne nos na ľavom ramene, aby si mala voľnú pravú ruku. Je to užitočná rada, ktorá Ti pomôže pri zoznamovaní, necháš si tak pravú ruku voľnú.

  • V spoločnosti s partnerom by si sa mala objavovať po ľavej strane muža. Tentokrát musíš myslieť na jeho voľnú pravú ruku, aby si mu dala viac voľnosti pri zoznamovaní.

  • Najskôr sa vychádza a až potom vchádza.

  • Už nie je pravidlom, že muž musí vôjsť do miestnosti ako prvý.

Hlavne nezabudni, že aj keby sa Ti stalo malé faux paux, že úsmev a zdravé sebavedomie všetko vyriešia :)

Tieto dve veci by sa mali stať (aj v bežnom živote) Tvojou prirodzenou súčasťou. Nie je to, len o krásnych šatách, ale aj o tom, aby sa ostatní s Tebou cítili príjemne, aby si bola očarujúca a žiarila aj z vnútra. Avšak dobre vieme, že k sebaistote Ti vedia tie správne šaty dopomôcť ;)

Želáme ten správny výber.