Detský kostým lienka

Detský kostým lienka

1

 

Funkčný úplet lienka

 

Nastal čas fašiangov a karnevalov a ty opäť premýšľaš nad pekným kostýmom pre tvoju ratolesť? Si na správnom mieste, pretože Ti prinášame jednoduchý postup zhotovenia kostýmu lienky. K zhotoveniu nepotrebuješ žiadny strih, suknička je ušitá z dvoch rovných pruhov materiálu. V ponuke u nás nájdeš materiál vhodný na prípravu obdobného kostýmu s motívom včielky.

Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:

  • šijací stroj (budeme šiť rovným stehom aj overlockovým alebo cikcakovým stehom)

Na šitie použite nite vo farbe látky, my sme kvôli lepšej viditeľnosti stehov použili bielu niť.

2

 

Postup zhotovenia sukničky: 

1. Vystrihneme rovný pruh bodkovaného úpletu (šírka je 160 ± 2cm), dĺžku  si môžete zvoliť ľubovoľnú, my sme zvolili 40cm. Snažte sa vycentrovať vzor materiálu, nech pekne nadväzuje.

3

 

2. Látku prehneme na polovicu po šírke, lícovou stranou dovnútra a zošijeme po dĺžke 40cm na 1cm od okraja. Vznikne nám tunel. Následne záložky obnitkujeme.

4

 

3. Dolný okraj sukne obšijeme cikcak stehom alebo overlockovým stehom.

5

 

4. Podohneme dolnú záložku (dolnú stranu) sukne a prešijeme.

6

 

5. Vystrihneme podšívkový diel sukne. Pruh z podšívky je o 5cm kratší ako bol ten z bodkovaného úpletu, čiže 35cm. Opäť budeme pracovať s celou šírkou materiálu (150cm).

 

6. Podšívku prehneme na polovicu po šírke, lícovou stranou dovnútra a zošijeme po dĺžke 35 cm na 1cm od okraja. Okraje spolu obnitkujeme.

 

7. Dolný okraj podšívkovej sukne začistíme obnitkovaním.

7

 

8.  Vystrihneme z tylu pruhy na riasenie. Striháme po celej šírke tylu (155±5 cm), dva pruhy s dĺžkou 10cm a dva pruhy s dĺžkou 9cm.

8

 

9. Keďže budeme tyl riasiť, potrebujeme dvojitú šírku pruhu, konce preto zošijeme. Vzniknú nám dva tunely.

9

 

10. Švy tylu si dáme na seba a krátkym nástrihom si spravíme značky v mieste priehybov (vyznačíme štvrtiny celkovej šírky)

10

 

11. Na podšívkovom diele spravíme kriedou značky v dolnom kraji, ktorý máme obnitkovaný (vyznačíme štvrtiny celkovej šírky). Prvou značkou je miesto zošitia krajov podšívky.

11

 

12. Tyly riasime naraz, uložíme ich na seba, zarovnáme okraje a našpendlíme ich na dolný kraj podšívkovej sukne, lícnou stranou k lícnej strane, značkou na značku. Na podšívke je kratší tyl, dlhší je na vrchu, po ňom šijeme.

 

13. Riasime priamo pod pätkou stroja. Môžete si však pomôcť ručným alebo strojovým prešitím a následným stiahnutím materiálu.

12

 

14. V hornom- pásovom kraji sukne tiež spravíme značky kriedou, rovnako aj na podšívkovej sukni.

 

15. Odstrihneme gumu (o pár centimetrov kratšiu ako je obvod pása). Kraje gumy spolu zošijeme  na 1cm a okraje obnitkujeme. 

 

16. Kriedou na gume spravíme značky, opäť štvrtiny obvodu gumy.

 

17. Sukňu z úpletu v pásovom kraji ručne prestehujeme (ako na fotke) alebo prešijeme strojom (nastavíme si dlhý steh a zmeníme napätie nite) a následne stiahnutím nariasime. 

13

14

Rovnako postupujeme aj pri sukni z podšívky.

15

 

18. Našpendlíme úpletovú sukňu na gumu podľa značiek, lícovou stranou k lícovej strane. Riasenie upravíme ručne popresúvaním,, aby bolo pravidelné. Zošijeme po celom obvode na šírku 1cm pričom gumu mierne naťahujeme a dbáme na rovnomernosť riasenia sukne.

16

17

 

19. Rovnakým spôsobom postupujeme pri podšívkovej sukni s tým rozdielom, že našpendlíme lícovú stranu podšívky na rubovú stranu gumy. Takisto riasenie popresúvame, aby bolo pravidelné. Zošijeme po celom obvode na šírku 1cm pričom gumu mierne naťahujeme a dbáme na rovnomernosť riasenia sukne.

18

19

 

Na zhotovenie krídel budeme potrebovať:

20

 

1. Na kartón nakreslíme tvar krídel

21

 

2. Kartón si naložíme na bodkovaný úplet, obkreslíme si a vystrihneme predný diel vcelku s prinechaním záložiek na predšitie (prinecháme časť látky po okraji, aby sme mali miesto na prešívanie). Zadný diel striháme z dvoch častí, po celom obvode oboch častí takisto prinecháme záložky na predšitie (1cm)

 

3. Zadné diely krídel si položíme lícovou stranou k sebe a iba dolnú časť stredového šva prešijeme v šírke 1,5 cm. Záložky stredového šva si môžeme prežehliť.

22

 

4. Položíme si predný a zadný diel krídel lícovou stranou k lícovej strane a spolu ich prešijeme po celom obvode s vynechaním v hornej časti cca 10 cm po dĺžke (pre lepšie vsunutie kartónu medzi zošité diely). Záložky v rožkoch zostrihneme, v okruhlinkách spravíme nástrihy.

23

24

 

5. Prevrátime zošité diely na lícnu stranu a vložíme do nich kartón.

25

 

6. Cez strednú časť krídel z kartónu prevlečieme gumičku a tým z nej vytvoríme ramienka.

26

 

7. Otvor v hornej a stredovej časti krídel ručne zošijeme.

27

28

 

A kostým máme hotový :) ak sa Ti zvýšil kúsok úpletu, môžeš z neho spraviť jednoduchú viazaciu čelenku. Nezabudni nám poslať fotku tvojej lienky :)

29