Čo je vlastne tyl a čo sa z neho dá vyrobiť

Čo je vlastne tyl a čo sa z neho dá vyrobiť

Pri tyle si väčšinou v predstave vybavíme nariasenú mohutnú TUTU sukňu alebo záclonu, ktorá nám doma visí na okne.
Ale to ani zďaleka nie je využitie tylu. Tento materiál má oveľa všestrannejšie využitie.

Pokiaľ ste sa niekedy stretli s „naškrobeným“, tvrdým tylom, ktorý príšerne škrabal na tele, tak na ten u nás zabudnite.
Tyl, ktorý nájdete u nás je jemný a veľmi príjemný na dotyk a aj na telo. Má malú gramáž (len 45 g/m2) a tým pádom je ľahký a preto je tak obľúbený na vrstvenie a riasenie.

Jednofarebné tyly patria do našej základnej ponuky. Vieme z neho vytvoriť krásne a ľahké padavé záclony a pokiaľ ho vrstvíme a riasime dosiahneme veľké a objemné spoločenské sukne.

Dizajnové tyly, ktoré nájdete u nás, sú unikátne a originálne. Nenájdete ich nikde inde. Potláčame si ich tu u nás, v našej vlastnej výrobe. Vďaka tomu viete u nás nájsť ten istý dizajn na rôznych materiáloch. Môžete si krásne nakombinovať tyl aj s inými materiálmi v tom istom dizajne. Takže môžete mať tričko so sukňou, s plavkami, alebo aj s bundou v úplne rovnakom dizajne :)

Plisované tyly sú ďalším unikátnym produktom v našej ponuke. Ide o náš mäkký tyl, ktorý je špeciálne upravený tak, aby krásne držal vyplisovaný tvar. Tento tyl je ideálny na šitie plisovaných sukní. Nie je potrebné ho riasiť ani vrstviť. Je krásny tak, ako je. Sám o sebe.

Plisované tyly u nás nájdete jednofarebné, ale aj dizajnové. To sú opäť tie, ktoré potláčame v našej vlastnej výrobe. Tie vieme opäť krásne kombinovať aj s dizajnovými tylmi neplisovanými alebo s gumičkami v rovnakom prevedení.

Pri objednávaní plisovaného tylu treba myslieť na to, že 1m je 40 cm vyplisovaného, čo je to, čo my potrebujeme. Teda objednávame 2,5x viac materiálu. Ak máme obvod bokov 100 cm, potrebujeme 250 cm na dlhú sukňu. Šírka nášho tylu je cca 155 cm a ak chceme sukňu maximálne 77 cm dlhú kúpime si len 125 cm látky a z jednej šírky vystrihneme predný aj zadný diel. Pre predstavu viď. obrázok a video.

Pre lepšie vysvetlenie, u nás nájdete ešte videá.

Trblietavé tyly, ktoré u nás nájdete, si určite zamilujete. Tento tyl máme v štyroch farbách a každý z nich je mäkký, ľahký a veľmi príjemný na dotyk a na telo. Vďaka lurexovej niti sa krásne ligoce. Pôsobí luxusne a štýlovo. Okrem sukní si ho vieme predstaviť aj na tuniky, voľné tričká, šaty, či voľné topy. Na pokožke pôsobí čarovne. Stačí si dať pod odev z tohto tylu jednofarebné (biele, telové) tielko alebo top, poprípade plavky. Dodá nahej pokožke krásny trblietavý vzhľad, čo v lete, pri jemnom opálení oceníte :)

Pri šití odevov z tylu je dôležité myslieť aj na podšívku, ktorou chceme tyl podšiť. Samozrejme, nie je vždy nutné podšívku použiť. Záleží od typu odevu, ktorý ideme vyrábať. Tyl je jemne priesvitný materiál. Podšívka nám dokáže podporiť farbu tylu, pokiaľ využijeme podobný odtieň podšívky a tylu, ale vie nám aj celkovú farbu, či vzor dotvoriť alebo zmeniť.

Krásny efekt dosiahneme keď skombinujeme jednofarebný tyl s dizajnovou podšívkou.

Pokiaľ sa chceme pohrať s vizualizáciou konečného produktu, môžeme vyskúšať meniť podšívky, tyly a riasenie.

Napríklad pri prvom obrázku sme použili bielu podšívku pod dizajnový tyl. Pri druhom obrázku vidíme dizajnový tyl a ten istý vzor materiálu, ktorým podšívame. Vybrali sme si dizajnový úplet. Pri treťom obrázku je dizajnový tyl aj na bielej podšívke aj na dizajnovom materiáli. Pri bielej podšívke pôsobí vzor veľmi jemne, pri dizajnovej je vďaka tomu istému vzoru omnoho sýtejší.

Takto jednoducho vieme zvýrazniť vzor na jemnom a priesvitnom tyle. Buď jednofarebnou podšívkou alebo dizajnovou. Tón v tóne alebo zaexperimentujeme? Teraz vďaka nášmu porovnávaču látok, si môžete prikladať podšívky, aj tyly, aj gumičky pekne vedľa seba.

Nezabúdajme na to, že začisťovanie tylu (tým, že sa nepáre) nie je komplikované. Šiť ho môžeme na obyčajnom stroji, klasickým rovným stehom alebo overlockovým stehom. Spodné okraje nie je nutné podohnúť, môžeme ich nechať len tak – bez ukončenia.
Na to je potrebné, aby sme mali okraje pekne rovné. To sa nám podarí docieliť, keď budeme materiál rezať rezacím kolieskom na rezacej podložke.
Je to jednoduchý a rýchly spôsob, na ktorý si rýchlo zvyknete a veľmi obľúbite. Využijete ho potom aj pri rezaní strihov či iných materiálov :)