Ako ušiť ľanové vrecko na chlieb

Ako ušiť ľanové vrecko na chlieb

Ideálny EKOlogický darček

1

Ekologické textilné vrecká na potraviny sa stávajú čoraz populárnejšie.

Čo je veľmi pozitívna správa! Všetci dobre vieme, že ekologické textilné vrecká sú šetrnou a znovu použiteľnou náhradou bežných tašiek a obalov. Dajú sa používať opakovane, sú praktické a odolné. Jedno takéto vrecko si ušijeme spolu. Zistíš, že samotná výroba textilného vrecka trvá krátku chvíľu, zatiaľ čo jeho využitie, bude trvať dlhú dobu ;)

Poď byť s nami viac EKOlogická.

Ušijeme si vrecko vo veľkosti nachlieb. Samozrejme Ty si môžeš ušiť vrecko v akejkoľvek inej veľkosti.

Na výrobu sme si vybrali ľan. Ľan, ktorý nájdeš u nás, je prírodný ľan s atestom na potraviny. Je to ušľachtilý materiál, ktorý oslovuje ľudí, ktorí sa zaujímajú o zdravý životný štýl.

Prečo sme si na šitie vrecka nachlieb vybrali práve ľan?

Pretože:

  • Ľan je trvácny a odolný
    Vďaka silnej plátnovej väzbe vlákien, je ľanová látka odolná voči naťahovaniu a treniu. A čo viac, možno ju prať pri vysokých teplotách, bez obáv, že vlákna sa zničia.

  • Ľanchráni vaše zdravie
    Ľan je antialergický a antibakteriálny. Teda ideálny pre alergikov.

  • Ľan je šetrný k životnému prostrediu
    Ľan je prírodný materiál, vznikajúci z rastlinných vlákien.

Čas výroby: 20 minút

Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:

1. Určíme si rozmery pre naše ekologické vrecko. My sme sa rozhodli, že naše vrecko bude nachlieb a tak sme si zvolili také rozmery, aby sa nám do neho poriadnychlieb zmestil. Základ má rozmery 36cm x 50cm. K základu sme pridali švíkové záložky 1cm k bočným stranám a 4cm k vrchnému okraju. 4cm k vrchnému okraju bude slúžiť na vytvorenie tunelu, do ktorého budeme vkladať šnúrku na stiahnutiecelého vrecka. Strih na vrecko sa bude skladať len z jedného dielu.

3

4

2. Zakreslíme a vystrihneme vrecko z ľanovej látky.

5

3. Vrecko si môžeme „označkovať“. Označíme si vrecko nápisom, aby sme vedeli, na čo je určené. Môžeme ho označiť výšivkou alebo potlačou.

6

4. Naznačíme si otvor, do ktorého pôjde šnúrka a ohnutie vo vrchnej časti vrecka.

7



5. Overlockovým stehom či cikcakovým stehom prešijeme bočné okraje. Robíme to kvôli tomu, aby sa nám okraje v budúcnosti nepárali. Vrecko sachystáme často a veľa používať :)

8



6. Prehneme si vrecko na polovicu a zošijeme bočný okraj. Šijeme rovným stehom. Pri šití vynecháme otvor na tunel, kde budeme vkladať šnúru na stiahnutie.

9
9

7. Šitie rozžehlíme a prešijeme po lícnej strane vynechaný otvor.

10

11

8. Vrchnú stranu (otvor) vrecka si najskôr prešijeme overlockovým čicikcakovým stehom dookola.

12

9. Podohneme vrchnú stranu, kde bude tunel, na 4cm. Prežehlíme a prešijeme. Šijeme po rubovej strane. Lepšie sa nám bude šiť a zároveň budeme mať istotu, že záložku prešijeme.

13

14

15

10. Rovným stehom a následne overlockovým stehom (čicikcakovým stehom) spolu zošijeme spodný okraj vrecka. Obstrihneme rohy, aby sa nám ich podarilo krajšie prevrátiť.

16

17

18

11. Pomocou zapínacieho špendlíka vložíme šnúru do tunela. Šnúrku na okrajoch zauzlíme, aby sa nám nestrapkala.

19

20

21

22

Takto jednoducho a rýchlo máme ľanové vrecko hotové :)

23


24

Odporúčame Ti ušiť rovno viac takýchto vreciek. Môžeš ich používať na pečivo, na ovocie a zeleninu. Budú skvelými pomocníkmi pri nákupoch v ekologických bez-obalových obchodoch. Ak raz začneš používať textilné vrecká, k plastovým sa už vracať nebudeš.

Môžu sa stať aj praktickým darčekom pre tvoje kamarátky, pre rodinných príslušníkov, pre každého, kto rád myslí a koná EKOlogicky :)

Ako ušiť ľanové vrecko na chlieb

Ako ušiť ľanové vrecko na chlieb
Ako konať viac EKOlogicky? Poď si ušiť praktické ľanové vrecko na chlieb. Samotná výroba textilného vrecka trvá krátko, ale jeho využitie, bude trvať dlho.