Ako ušiť ekologické kuchynské utierky

Ako ušiť ekologické kuchynské utierky

Praktické, savé, textilné utierky z kvalitných látok

1

 

Jednorázové utierky do kuchyne sa už v mnohých domácnostiach stali neodmysliteľnou súčasťou. Trúfneš si však odhadnúť, koľko kotúčov jednorazových utierok miniete vo svojej domácnosti za týždeň? Čo tak vyskúšať zmenu a vymeniť jednorázové papierové utierky za bavlnené utierky, vaflové alebo froté utierky.  Ponúkame Ti inšpiráciu na výrobu ekologických, opakovane použiteľných kuchynských utierkok, ktoré je možné použiť všade tam, kde sa používajú papierové utierky.

Vyskúšaj udržateľný a ekologický spôsob upratovania, vyskúšaj s nami ušiť vlastné dizajnové kuchynské utierky.

Ekologické kuchynské utierky Ti odporúčame ušiť z prírodných materiálov, ako napríklad bambus a bavlna. Sú jednoduché na údržbu a po zašpinení ich stačí jednoducho oprať v práčke. Pokiaľ si vyberieš materiál s originálnym dizajnom, Tvoja utierka dodá šmrnc akejkoľvek kuchyni. My sme si vybrali materiály:

Látka bavlnené froté

Froté látku poznáte z kúpeľní, pretože má vysokú savosť z oboch strán, používa sa predovšetkám na uteráky, osušky, župany a pod. Je ideálnym materiálom na naše kuchynské utierky.

Látka bambusové froté

Príjemné mäkké froté s obsahom prírodného bambusu a bavlny.  Tento materiál je antibakteriálny, extra savý a veľmi príjemný na dotyk. Po praní je bambusové froté mäkšie ako bavlnené.

Bavlna

Bavlna je prírodný materiál vyrobený z bavlneného vlákna. Je odolná, priedušná a absorbčná. Naše bavlnené plátno je ekologický, mäkký a zároveň mimoriadne odolný materiál s nenáročnou údržbou.

Látka bavlnené vaflové piké

Vaflové bavlnené piké je ideálna látka na utierky, uteráky a osušky. Látka je mäkká a vynikajúco absorbuje vlhkosť.
Pozor na zrážanlivosť: cca 10%. Určite ju nezabudni pred šitím vyprať.

 

Čas výroby:  30 minút

Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

 

Budeme potrebovať:

2

 

Ako na to?

Ukážeme si ušitie jednovrstvovej a dvojvrstvovej kuchynskej utierky. Ukážeme si zároveň aj dva spôsoby. Jednovrstvovú budeme len lemovať a dvojvrstvovú nielen lemovať, ale aj prevracať a prešívať.

 

Jednovrstvová kuchynská froté utierka

Budeme potrebovať štvorce o veľkosti 25x25 cm. Môžeš použiť zbytky látok, ktoré máš doma, alebo ak chceš aby bola Tvoja utierka čo najkvalitnejšia, odporúčame použiť kvalitné materiály, ktoré majú vyššiu savosť. Froté medzi ne jednoznačne patrí.

1. Vystrihneme si z froté látky štvorec o veľkosti 25x25 cm.

3

 

2.  Pripravíme si lemovky. Lemovky budú slúžiť na olemovanie okrajov, vyrobíme ich zo šikmých  prúžkov. Šikmé prúžky si vyrobíme z bavlnenej látky.

Rozložíme si látku, ktorú chceme použiť a určíme osnovu (a) a útko (b). 

Potom si pod uhlom 45° zakreslíme dlhé pásy. V tomto uhle je látka najpružnejšia. Určíme si šírku a dĺžku. My sme sa rozhodli, že naše prúžky budú široké 5 cm (a podľa toho si aj vyberieme vhodný zakladač) a dlhé 110 cm (obvod štvorca 4x25 cm = 100 cm + uško na prevesenie cca: 10 cm)  

4

5

Z takto nastrihaných prúžkov si teraz pomocou zakladačov šikmých prúžkov vieme vyrobiť lemovku.  Začiatok šikmého prúžku zastrihneme šikmo (to sa robí kvôli jednoduchšiemu vkladaniu do zakladača).

6

Vložíme do zadnej strany zakladača šikmý prúžok a posúvame ho, až kým neprejde von prednou stranou zakladača. Ak nám to nejde rukou, vieme si pomôcť pinzetou. Postupne budeme šikmý prúžok ťahať a zároveň prežehľovať, aby nám ostali okraje pekne podohnuté.

7

8

9

 

Keď už máme celý šikmý prúžok z oboch strán podohnutý a zažehlený,  prehneme ho na polovicu a prežehlíme.

10

 

3. Odstrihneme zo šikmého prúžku približne 10cm na vytvorenie háčika na zavesenie. Našpendlíme a prešijeme do jedného zo štyroch rohov (je úplne jedno, do ktorého :))

11

12

 

4. Následne si našpendlíme lemovku dookola celej vystrihnutej froté utierky. Rovno na začiatku špendlenia lemovky pohodneme jej okraj. Špendlíme dookola až kým sa nedostaneme na začiatok, budú sa nám vo vnútri prekrývať. Môžeme ju aj zostrihnúť, stačí ak sa nám prekrýva 2-3 cm. V rohoch lemovku jemne zaobľujeme.

13

14

15

 

5. Prešijeme rovným stehom lemovku s froté utierkou. Šijeme po prežehlenej línii. Pri šití Ti odporúčame pomôcť si magnetickým vodítkom. Pekne Ti bude držať líniu šitia. 

16

 

6. Zostrihneme rohové strany. Odstrihneme ich tak, aby sme ich pekne zaoblili a urobíme do nich ešte zástrihy, aby sa nám čo najkrajšie prevrátili. 

17

18

 

7.  Olemujeme lemovkou celý okraj utierky. Obalíme okraj do lemovky. Vďaka predžehlenému šikmému prúžku Ti to pôjde rýchlo a pekne. Pomôžeme si aj špendlíkmi. Celé lemovanie špendlíme.

19

20

21

22

 

Dvojvrstvové utierky

Pre dvojvrstvové utierky sme sa rozhodli použiť bavlnu standard a vaflové piké. 

23

 

Dvojvrstvové olemované utierky

Pokiaľ sa rozhodneš ušiť dvojvrstvové utierky, položíme na seba dve vrstvy a čo najbližšie pri okrajoch dookola prešijeme.  Ďalej postupujeme rovnako ako pri jednovrstvovej utierke.

24

25

26

27

28

29

30

31

 

Dvojvrstvové prevrátené utierky

Tieto utierky robíme úplne rovnako ako sme robili míľnikovú deku. Postup nájdeš na blogu: Míľniková deka v novej veľkosti a nových dizajnoch

32

33

34

35

36

37

38

 

Takýchto textilných utierok Ti odporúčame ušiť rovno viac. Určite im nájdeš v Tvojej kuchyni využitie. V ďalšom blogu si ušijeme praktické, ekologické vrecko z kraftového papiera, do ktorých ich budeš môcť poukladať ;)

39

40

 

Nájdeš u nás aj video-návod, ktorý Ti so šitím látkových lemovaných utierok môže pomôcť.

 

AKO UŠIŤ EKOLOGICKÉ KUCHYNSKÉ UTIERKY

AKO UŠIŤ EKOLOGICKÉ KUCHYNSKÉ UTIERKY
Čo tak vymeniť jednorázové papierové kuchynské utierky za látkové? Poď s nami ušiť ekologické kuchynské utierky!