Ako si ušiť matrace na paletové sedenie

Ako si ušiť matrace na paletové sedenie
 

V tomto prípade platí URČITE dva krát meraj a raz strihaj. Dokonca by bolo lepšie napísať viac krát meraj a až potom strihaj!

 

Čas výroby: 1,5 hodiny
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Ušijeme si spolu obal/púzdro na molitan, ktoré urobíme na zips. Zips bude na dvoch stranách a tak sa nám bude jednoduchšie molitan vkladať a vyberať. Jeho nasledovná údržba bude tiež jednoduchšia.

 

Pri nepremokavom obale na paletové sedenie sa nejedná o príliš komplikované šitie, hlavné je aby nám všetko pekne do seba zapadlo a na to je potrebné si všetko vopred poriadne premerať. Takže určite sa do tohto projektu púšťajte plne sústredení. Odporúčame si vopred všetko poriadne premyslieť a zakresliť, aby vás nič neprekvapilo.

Čo si treba nachystať:

 

Látka

Výber správneho materiálu na matrac záleží aj od toho, kde chcete mať paletové sedenie umiestnené. Pokiaľ sa jedná o exteriér, určite látka, ktorú vyberiete musí spĺňať niekoľko kritérií. Látka by mala byť odolná voči nepriaznivým poveternostným podmienkam a mechanickému poškodeniu. Rovnako dôležitá je aj jej vizuálna stránka, chceme predsa aby sa nám paletové sedenie páčilo a zároveň aby bol vzor, či farba praktická. Môže sa predsa pokojne stať, že sa nám ho občas podarí niečim obliať :)

Molitan

Pri výbere molitanu dajte pozor hlavne na jeho veľkosť. U nás nájdete molitany v rôznych veľkostiach a hrúbkach. Pri paletovom sedení by som volila určite väčšiu hrúbku.
Chceme predsa aby sa nám sedelo čo najpohodlnejšie. Našťastie u nás nájdete molitan vyrezaný presne na veľkosť palety 120x80x10 cm.

A ak všetko máme, môžeme sa pustiť do práce :)

1. Molitan si dobre premeriame. Zo všetkých strán.

2. Vezmeme papier, pero/ceruzku - čokoľvek na písanie a kalkulačku. Nebudú nás čakať žiadne náročné počty :) Pustíme sa do kreslenia strihu v zmenšenom merítku. Je dôležité si všetko dobre naplánovať, lebo v tomto prípade si zakreslíme strih rovno na látku. Bude sa jednať hlavne o rovné dlhé línie.

3. Náš výsledný strih vyzerá nejak takto. Rozhodli sme sa, že strih na základné paletové sedenie, bude čo najviac v celku. Tak nás bude čakať málo šitia, málo strihania ale veľa správneho merania.

4. Zakreslíme si tento strih rovno na látku a pridáme švíkové záložky. Nie je nutné pridávať veľké záložky! Bude lepšie, keď bude obal na molitane viac vypnutý.

5. Spojazdníme zips. Pokiaľ ste ešte nikdy nepoužili špirálovitý metrážny zips, upokojíme vás - nemáte sa čoho báť. Budete prekvapení, ako rýchlo sa chytí bežec do zipsu. Nezabudnite ale, že hneď ako ho „nahodíte“, musíte zašiť začiatok a koniec zipsu, aby sa vám náhodou nevyvliekol.

6. Začneme so šitím. Ako prvé si zošijeme spolu okraje – rožky, kde sa bude potom našívať zips. Najprv na klasickom stroji obyčajným rovným švom a potom začistíme overlockovým alebo cikcakovým stehom.

 

 

7. Začistíme (overlockovým alebo cikcakovým stehom) látku v mieste kde budeme všívať zips. Začisťujeme po celej dĺžke, kde bude v budúcnosti zips. Je to kvôli tomu, aby sa nám tam materiál nestrapkal.

 

8. Našijeme jednu stranu zipsu po celej dĺžke otvoru, ktorý sme predtým začistili.

9. Potom zips zazipsujeme a našpedlíme druhú stranu zipsu na druhú stranu otvoru pre zips. Robíme to kvôli tomu, aby nám zips krásne sadol v rožkoch. Šev na šev.

 

 

10. Našijeme druhú stranu zipsu.

11. Preštepujeme rovným švom celý zips. Takto zaistíme, že nám nebude záložka, pri odopínaní a zapínaní, zavadzať.

12. Zošijeme tie okraje/rožky, kde nám začína a končí zips. Prešijeme ich radšej na viackrát, aby bol v tých miestach pevnejšie spojený s materiálom.

 

13. Začistíme záložky overlockovým alebo cikcakovým stehom.

 

14. Odšijeme poslednú stranu. Najprv na klasickom stroji obyčajným rovným švom a potom začistíme overlockovým alebo cikcakovým stehom. Pred šitím si necháme pootvorený zips, aby sa nám po zošití, cez zipsový otvor, celý obal dobre pretiahol.

 

15. Po zošití obal pretiahneme otvorom a pekne povyťahujeme/upravíme rukami rožky, ktoré sme šili.

16. Vložíme do obalu molitan. Ak sme všetko správne pomerali (čo veríme, že áno) krásne nám do vnútra sadne a pekne vypne obal.

 

Želáme už len pohodlné sedenie :)