Ako si ušiť kvalitnú plážovú deku

Ako si ušiť kvalitnú plážovú deku

Výber materiálov

Tentokrát sme si pripravili niečo, čo ti veľmi dobre poslúži. Plážovú deku.

Teda nie len plážovú! Využiješ ju aj mimo pláže :) Napríklad pri bazéne, na piknikoch, pri vode, pri kempovaní, doma na záhrade alebo kdekoľvek, kde si budeš chcieť poležať, oddýchnuť, či posedieť. Skladá sa z troch vrstiev. Vrchná vrstva je z bavlneného froté s PUL vrstvou, stredná vrstva je z vatelínu a spodná vrstva zo šušťákoviny so záterom. Takže bude praktická, mäkká, nepremokavá a v prípade zimy príjemne zahreje.

Čas výroby: 1 hodina a 30 minút
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:


Materiál

Vrchná vrstva - bavlnené froté s PUL vrstvou

Froté látku poznáte z kúpeľní, pretože vďaka svojej savosti sa používa na uteráky, osušky, župany a pod. Toto froté s PUL vrstvou je vhodné na detské veci - podbradníky, prebaľovacie podložky, nepremokavé plachty. Bavlna je natkaná na polyesterovej mriežke, a preto je toto froté odolné. Látka je nepremokavá, no zároveň priedušná a bráni zaparovaniu, teda pary prepúšťa.

Stredná vrstva - vatelín/ polyesterové rúno

Vatelín je výplňový materiál a presne preto sa hodí na náš projekt. Naša deka bude mäkšia a ležanie na nej bude oveľa pohodlnejšie.

Spodná vrstva - šuštákovina so záterom

Nepremokavý ortalion je ľahká látka s dvojitým mliečnym povlakom, vďaka čomu má vodeodolné vlastnosti. Ako spodná vrstva nám zabezpečí, že sa nedostane na našu deku žiadna vlhkosť zo zeme.

Ozdobné okraje - látka s potlačou nepremokavý polyester

Kedže chceme aby bola deka nielen funkčná, ale aj pekná, ušijeme ju tak, aby mala krásne dizajnové okraje.

1. Vystrihneme zo všetkých troch materiálov štvorce o veľkosti 160x160 cm. Naša deka bude zložená z troch vrstiev – vrchná, stredná a spodná vrstva.

2. Položíme si vrchnú vrstvu (z bavlneného froté s PUL vrstvou) a strednú vrstvu (z vatelínu) na seba a spojíme ich šitím. Položíme ich tak, aby froté vrstva bola z vrchu a strana z PUL záterom bola pri vatelíne. Je to kvôli tomu, aby nám deka, v prípade že na nej budeme ležať v mokrých plavkách, nenamokla vo vnútri. Vatelín ako vnútorná vrstva bude teda vždy suchý.

3. Nastriháme si pásy z dizajnového polyesteru.
Zo 60 cm látky nastriháme päť pásov o šírke 12 cm a dĺžke 150 cm. Štyri dáme bokom a piaty si rozstriháme na štyri časti o dĺžke 20 cm. Vzniknú nám štyri dlhé a štyri krátke pásy.

4. Budeme zošívať pásy. Vždy dlhý s krátkym. Chceme získať 4 pásy o dĺžke 170 cm a šírke 12cm. Položíme na seba okraj dlhého pása a okraj krátkeho, lícom k lícu a prešijeme rovným stehom.

5. Prežehlíme si všetky pásy na pol. Budeme si odšívať rohy. Na začiatku aj na konci pása naznačíme stred a odmeriame 45° uhol tak, aby sme dosiahli tvar trojuholníka, ktorý bude mať vrchol v označenom v strede.

6. Takto bude náš roh vyzerať. Budeme šiť presne po značení.

7. Ešte pred šitím si položíme jeden pás (lícom k lícu) k druhému pásu a zošpedlíme ich, aby sa nám pri šití vrstvy nehýbali.

8. Prešijeme roh v mieste značenia.

9. Obstrihneme švíkové záložky na 3-4 mm. Vrchol trojuholníka by mal byť čo najbližšie k okraju, aby sme ho už nemuseli zastrihávať. Rohy sa nám budú lepšie prevracať.

10. Rozžehlíme šev a prevrátime roh na lícnu stranu.

11. Takto ušijeme všetky štyri rohy. Vznikne nám „orámovanie“ deky, do ktorej budeme vkladať pripravené látky.

12. Prevrátime ich všetky na rubovú stranu. Budeme zakresľovať na všetky pásy líniu 1 cm od okraja. Bude nám naznačovať, kadiaľ budeme šiť.

13. Budeme zošívať vystrihnuté vrstvy deky s týmto ozdobným lemom (orámovaním).

Najprv budeme zošívať s lemom spodnú vrstvu zo šušťákoviny. Zošpendlíme ich spolu v rohoch a vždy v strede celkovej dĺžky.

Ak si neveríš, našpendli si dielce postupne po celej dĺžke. Nič tým nepokazíš a s určitosťou budeš vedieť, že pri šití do seba dielce pekne zapadnú.

Budeme šiť po vyznačenej línii, ktorú sme kreslili v predošlom kroku. Vďaka tomu budeme mať na oboch stranách rovnakú šírku lemu.

14. Rovnako zošijeme aj vrchnú vrstvu s ozdobným lemom.

Vrchná vrstva sa skladá z dvoch materiálov, ktoré sú spolu zošité. Z bavlneného froté s PUL vrstvou a z vatelínu. Pracujeme s nimi, akoby to bola jedna vrstva. Pri šití, ale musíme vynechať otvor na prevrátenie. V prípade veľkej deky by sme odporúčali vynechať otvor veľký 35-40 cm.

15. Takto ušitá deka, by si ale nikdy neudržala na okrajoch správny tvar.

Určite je potrebné všetky vrstvy spojiť. Nechceme deku prešívať po ploche, pretože bavlnené froté s PUL vrstvou aj šušťákovina by stratili svoje vlastnosti, kvôli ktorým sme tieto materiály vybrali.

Po prevrátení na lícnu stranu sa zvykne takáto deka popri leme preštepovať. My to ale urobíme inak. Zošijeme švíkové záložky dokopy. Tak bude šitie vo vnútri v deke a efekt bude rovnaký, akoby by sme ju celú preštepovali. Okraje budú pekne spojené.

16. Cez vynechaný otvor prevrátime celú deku na lícovú stranu a otvor zašijeme.

Máme hotovú tú najlepšiu plážovú deku :)

Pokiaľ sa Ti zdá, že táto deka, je príliš veľká a zle skladovateľná, vieme to vyriešiť prakticky a dizajnovo. Postačí guma z našej ponuky, ktorá bude 5 cm široká a 110 cm dlhá. Rozstrihneme ju na 2 rovnaké časti, vezmeme si dve plastové spony, gumu prevlečieme cez každú sponu a zošijeme.

Gumy, ktoré sme použili, nájdete TU
Plastové spony, ktorú sme použili, nájdete TU

Výber materiálov