Začíname so šitím: Čo by vám nemalo chýbať v základnej šijacej výbave?

Začíname so šitím

Začíname so šitím: Čo by vám nemalo chýbať v základnej šijacej výbave?

Chystáte sa pustiť do šitia? Okrem trpezlivosti a mnohých hodín tréningu budete potrebovať aj základnú šijaciu výbavu. Hoci s nepodarkami musíte na začiatku počítať, šikovní pomocníci vám prácu aspoň trochu uľahčia. Viete, čo by vám pri šití nemalo chýbať? Ak nie, pomôžte si naším zoznamom.

Čo budete potrebovať, keď začínate so šitím?


  • Spoľahlivý šijací stroj

    Kvalitný šijací stroj by mal byť základom vašej výbavy. Ak to so šitím myslíte vážne, nebojte sa doň investovať. Uvidíte, neskôr sa vám investícia vráti. A keď ho náhodou nebudete používať, jednoducho ho predáte.

    Jeho výber preto neberte na ľahkú váhu a nechajte si na kúpu dostatok času. Prečítajte si recenzie alebo sa poraďte s niekým skúsenejším. Kvalitný a spoľahlivý šijací stroj vám môže v náročných začiatkoch len pomôcť.

    Nebudete mať problém s jeho „ladením“ i ovládaním, a tak pokazíte menej materiálu. Navyše, zo šitia máte mať predovšetkým radosť a keď sa s ním budete kvôli stroju trápiť, ľahko sa môže stať, že to vzdáte.

  • Ihly do stroja

    Keď si zaobstaráte nový šijací stroj, dostanete k nemu aj náhradné ihly. Ihla sa však často pri šití zlomí, a preto je lepšie, ak si ich zopár kúpite do zásoby. Na výber máte rôzne typy. Líšia sa podľa toho, akú látku s nimi budete šiť.

    Inú ihlu budete potrebovať, keď sa rozhodnete pre pružný materiál, a inú zase, ak budete šiť napríklad z ľanu. Nezabudnite ju tiež pravidelne vymieňať, aj keby nevyzerala poškodene. Zo začiatku stačí raz za štvrťrok, no keď sa už odhodláte na zložitejší a náročnejší kúsok, vymeňte ju skôr, než sa pustíte do ďalšieho.

  • Krajčírske nožnice

    Bez kvalitných krajčírskych nožníc sa takisto nezaobídete. Rovnako ako pri stroji aj tu platí, že sa na nich neoplatí šetriť. Budete ich používať pri každom šití. Nad obyčajnými nožnicami na papier preto ani nerozmýšľajte. Vždy nakupujte v špecializovanom obchode. Napríklad aj v našej ponuke nájdete profesionálne krajčírske nožnice, ktoré sa hodia na strihanie všetkých typov látok.

    Je dôležité, aby dokázali bez problémov odstrihnúť aj viac vrstiev látky a netlačili vás. Nemáte sa s nimi trápiť a ani sa vám nemajú šmýkať po látke. Inak môžete zastrihnúť mimo a zbytočne si ju zničíte.

    Takisto si ku klasickým môžete zaobstarať jedny menšie, s ktorými budete strihať napríklad prebytočné nitky. Zo začiatku vám však rovnako dobre poslúžia aj manikúrové nožničky.

  • Výkonná žehlička a žehliaca doska

    Nebaví vás žehlenie? Možno si k nemu pri šití nájdete cestu. Nažehlíte sa pri ňom totiž viac než dosť. A to najmä, ak budete šiť z materiálov, ktoré si to vyžadujú (napríklad z bavlny či z ľanovej látky).

    Čaká vás žehlenie látky pred šitím, aby sa vám ľahšie prenášal strih, či samotných dielov, ak by sa vám pri práci pokrčili. Počítať musíte aj so zažehľovaním a rozžehľovaním švov či žehlením hotového kúska. Žehlička a žehliaca doska vždy poruke sú preto nevyhnutnosťou.

  • Špendlíky a štipce

    Aj špendlíky vás môžu pri šití potrápiť a narobiť škody na látke. Hoci sa to nezdá, aj medzi nimi sú rozdiely. Najlacnejšie nebudú ani v tomto prípade ideálnou voľbou. Príliš lacné špendlíky môžu byť hrubé (zanechajú vám v látke veľkú dierku), s drsným povrchom, tupým hrotom a takisto môžu skôr zhrdzavieť.

    I zapichovanie do látky vám s nimi pôjde ťažšie. Pozor si dajte takisto na ich zakončenie. Ak bude z plastu, ľahko sa môže stať, že hlavičku pri žehlení nechtiac prejdete a roztopíte na látku.

    Niekto preto namiesto špendlíkov alebo ako doplnok používa krajčírske štipce. Jednoducho nimi zafixujete aj viac vrstiev a látka ostane pekne rovná bez viditeľných vpichov.

  • Ihelničku alebo magnetický náramok na špendlíky

    Mať špendlíky pri šití poruke je na nezaplatenie. Najhoršie, čo sa môže stať, je hľadať ich pri držaní niekoľkých vrstiev látky či pri skladaní. Aby sa vám „neváľali“ kade-tade a mali ste ich vždy pri sebe, kúpte si alebo vyrobte malú ihelničku. Ak by ste však chceli ešte niečo praktickejšie, siahnite po magnetickom náramku.

  • Kriedy alebo miznúce fixky

    Keď budete prenášať strih na látku alebo si zaznačovať, koľko z nej musíte odstrihnúť, najlepším pomocníkom vám bude krajčírska krieda. Na výber máte rôzne farby. Biela je ale na začiatok „najbezpečnejšia“. Na svetlé látky sa vám však bude hodiť aj nejaká výraznejšia. Kriedy stoja zopár desiatok centov a vydržia vám pomerne dlho.

    Alternatívou k nim sú miznúce fixky. Tie ale využijete najmä pri prenášaní zložitejších strihov, ktoré si vyžadujú väčšiu presnosť a precíznosť. Čas, po akom fixka zmizne, sa líši od jej typu i od látky. Treba si vždy dávať pozor, s akým materiálom pracujete. Na umelých totiž môže držať dlhšie alebo ani nezmiznúť.

  • Meter

    Ďalším nenahraditeľným pomocníkom je krajčírsky meter. Poslúži vám nielen pri meraní látky, ale aj pri braní svojich či cudzích mier. Môžete si zaobstarať klasický variant alebo praktický samonavíjací meter. Ak siahnete po tom klasickom, vždy si skontrolujte, či má správne nasadený pliešok na konci. Aby sa vám náhodou nestalo, že vám kvôli tomu niekde budú „utekať“ centimetre.

  • Párací nožík

    Párací nožík bude najmä na začiatku jednou z vašich najpoužívanejších vecí. Je to šikovný pomocník, s ktorým ľahko vypárate nepodarené švy. A vôbec sa nemusíte trápiť, ak ho budete pri zoznamovaní so šitím používať naozaj často. Aj nepodarenými kúskami sa učíte a páranie k šitiu jednoducho patrí.

  • Nite a cievky

    Investovali ste do kvalitného stroja? Nebojte sa priplatiť si aj za kvalitné nite. Bude sa vám ľahšie šiť a i stroj vám za to poďakuje. Nekvalitné nite ho to totiž môžu pokaziť. Na začiatok vám stačí zopár nití v základných farbách, neskôr si podľa rozpracovaných kúskov môžete dokúpiť ďalšie.

    Uvidíte, postupne si vytvoríte peknú zbierku, z ktorej bude stále čo vyberať. Nie je na škodu mať v zálohe aj niekoľko cievok, ktoré sa dávajú do stroja. Zopár ich dostanete spolu s ním, no môžete si nejaké aj prikúpiť do zásoby. Napríklad, ak by sa vám minuli rýchlejšie, ako ste čakali. Pri kupovaní si však dávajte pozor na ich veľkosť, tá môže byť v každom stroji iná.

  • Pravítko či krivítko

    Ak chcete, aby vaše ušité kúsky dobre vyzerali, musíte si dať záležať na kreslení strihu. Rozhodujúcich môže byť aj zopár centimetrov, preto do vašej výbavy nezabudnite zahrnúť aj pravítko. Najlepšie je ich mať hneď niekoľko. Aspoň jedno dlhé, pravouhlé a na vykreslenie oblúkov i na tvorenie zložitejších strihov sa oplatí mať tiež zaoblené krivítko.