Ušite si praktické vrecko na plavky

Ušite si praktické vrecko na plavky

Vrecko na plavky je niečo, čo Vám možno ani nenapadlo, že by ste mohli niekedy potrebovať. Ak ho vyskúšate, nikdy sa nebudete chcieť vrátiť späť k nevkusným igelitovým sáčkom alebo taškám. Na tento projekt sme vybrali špeciálny materiál, ktorý Vás veľmi milo prekvapí (ak ste ešte nemali to šťastie zoznámiť sa s ním :)

Čas výroby: 30 minút
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:


Látka

Na takéto praktické vrecko by sme Vám odporučili PUL látky z našej ponuky. Tieto špeciálne látky sú zo spodnej strany pokryté 100% nepremokavou PUL vrstvou. Bežne sa táto látka používa na detské látkové plienky a prebaľovacie podložky. Vďaka tomu, že je z jednej strany nepremokavá, budete mať istotu, že Vám cestou z pláže v taške nič nezmokne. Látka je zároveň priedušná, takže žiadne zaparenie plaviek nehrozí. Bonusom je, že ide o dizajnové vrecúško, ktoré môžete farebne i materiálovo zladiť s plavkami alebo rovno aj s plážovou taškou ;).

1. Tento materiál predávame aj nastrihaný na panely, ktorých rozmer je 49x48 cm ± 1 cm. Vyhneme sa vytváraniu zbytočného odpadu, a preto ho využijeme presne v tej veľkosti v akej je. Na látku si nakreslíme umiestnenie priechodiek z kraftového papiera a miesta, kde budeme šiť a podohýnať vrecko. Budeme mať dva rovné stehy vedľa seba, tie vytvoria tunel, v ktorom bude umiestnená šnúrka na stiahnutie celého vrecka. Náš výsledný strih vyzerá nejako takto. Strih si nakreslíme priamo na látku.

2. Odstrihneme okraje, ktoré sú bez potlače a bez nepremokavej PUL vrstvy.

3. Pripravíme si priechodky a kraftový papier. Budeme vytvárať priechodky s pomocou kraftového papierom. Ak neviete ako na to, u nás nájdete potrebnú video pomôcku: Ako si vyrobiť štítky a priechodky z kraftového papiera

4. Vyrežeme alebo vystrihneme si kraftový papier do požadovaného tvaru. Nás má tvar obdĺžnika o veľkosti 3 x 6 cm. Samozrejme pri voľbe veľkosti tejto podložky z kraftového papiera, musíme myslieť na veľkosť samotných priechodiek.

5. Vyznačíme si umiestnenie priechodiek z kraftového papiera na látku. Odporúčame umiestniť si priechodky v strede látky a na vrchnú časť vrecka.

6. Vystrihnutý kraftový papier si môžeme pokrčiť v dlani. Bude pôsobiť ako koža.

7. Našijeme si rovným stehom podložku z kraftového papiera na miesto, ktoré sme si vyznačili a urobíme dierky pomocou dierovacích kliešti (ak ich nemáte, môžete si pomôcť nožnicami alebo technickým nožíkom).

8. Nabijeme priechodky cez obe vrstvy (kraftový papier aj látku).

9. Určíme si stred. Ak dáme vystrihnuté vrecko do priehybu, bude to stred priechodiek a zároveň aj stred prednej časti vrecka. Stred prednej strany vrecka si označíme nástrihom.

10. Zošpendlíme a zošijeme spolu okraje. My šijeme na overlocku s minimálnym orezom materiálu. Môžeme šiť aj na klasickom domácom šijacom stroji cik cak stehom alebo overlockovým stehom. Budeme šiť čo najbližšie k okraju, hlavne aby sme zošili obidve strany. Vrstvy si najskôr zošpendlíme, aby sa nám pri šití nehýbali.

11. Položíme a našpendlíme si na seba stred predného dielu a stred zadného dielu (tam kde je šev) v spodnej časti vrecka. Priechodky sú vo vrchnej časti.

12. Zošijeme spolu kraje cik cak stehom alebo overlockovým stehom.

13. Začistíme si vrchný okraj cik cak stehom alebo overlockovým stehom.

14. Podohneme a prešpendlíme si podľa značenia vrchný okraj vrecka.

15. Prešijeme rovným stehom dookola vrch vrecka. Budeme mať dva stehy vedľa seba. Budú vytvárať tunel na šnúrku. Najskôr prešijeme šev, ktorý je bližšie pri vrchnom okraji.

16. Pripravíme si šnúrku, ktorou budeme sťahovať celé vrecko.

17. Vložíme šnúrku do vnútra - do podohnutej vrchnej časti, čo najbližšie k šitiu.

18. Konce šnúrok prevlečieme priechodkami von z podohnutej časti.

19. Prešijeme rovným stehom dookola spodnú časť vzniknutého tunelu, v ktorom je šnúrka. Budeme mať dva stehy vedľa seba. Tak nám vznikol tunel na šnúrku.

20. Vrecúško máme hotové. Ak chceme, môžeme ho nechať ako je teraz, prípadne môžeme konce šnúrky “začistiť” uzlom na oboch koncoch.

21. My sme sa rozhodli, že vrecko budeme sťahovať praktickou brzdičkou. Bude sa rýchlejšie a praktickejšie sťahovať.

22. Konce šnúrky sme sa rozhodli začistiť peknými čiernymi koncovkami, ktoré sa hodia k brzdičke a zároveň sú veľmi praktické. Vrecko budeme nosiť uviazané na plážovej taške a takto sa nám nebudú konce rozväzovať ani strapkať.

Toto praktické vrecko sa stane v lete určite obľúbeným doplnkom, ktorý nielen dobre vyzerá, ale určite aj dobre poslúži.

Prajeme Vám, nech sa nielen dobre nosí ale aj využíva.