Ako ušiť odličovacie tampóny s balením

Ako ušiť odličovacie tampóny s balením

Originálny EKOlogický darček

1

Prečo začať používať textilné odličovacie tampóny?

Sú jemné na dotyk a sú vhodné pre každodenné dokonalé odlíčenie. Textilné tampóny môžeš používať opakovane. Odličovacie tampóny, ktoré si ušijeme, budú vyrobené z jemného bambusového froté a z bavlny. O Tvoju pokožku bude dokonale postarané. Bambus je vhodný aj pre citlivejšiu pleť.

Výhodou textilných tampónov je, že sú kvalitné a vydržia veľmi dlho. Nečaká Ťa už žiadne utrácanie za nové jednorázové odličovacie tampóny a žiadna tvorba zbytočného odpadu. Sú ekologické.

Môžeš si s nami vyrobiť jednovrstvové alebo dvojvrstvové textilné tampóny. Obidva typy budú mať z každej strany iný povrch. Jemnejší povrch (bambus alebo bavlna) je vhodný pre jemné čistenie pleti a trochu drsnejší povrch (froté) pre odstránenie odolnejšieho make-upu. K textilným tampónom by sme Ti odporučili ušiť tylové vrecúško, kde ich môžeš uskladňovať. Je praktické, stačí ho zavesiť v kúpeľni na háčik a budeš mať svoje tampóny hneď po ruke :). Spolu tvoria krásnu dizajnovú sadu, ktorá ako darček vie potešiť každú kamarátku.

Čas výroby: 30 minút

Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:

Použitý materiál:

Bambusové froté. Ako hlavný materiál na výrobu textilných tampónov sme si vybrali látku bambusové froté. Je to príjemne mäkké froté s obsahom bambusu aj bavlny. Je to je savá látka vhodná na uteráky, župany a aj odličovacie tampóny.

Bavlna premium. Bavlna premium je jednou z najkvalitnejších prírodných látok so 100% podielom bavlny. Je odolná, priedušná, absorbčná a zároveň nenáročná na údržbu. Bavlna premium je potláčaná v takoy najšetrnejšou metódou digitálnej potlače ekologickými farbami, preto je vhodná aj na ušitie odličovacích tampónov.

Mäkký tyl. Z tylu si ušijeme praktické vrecúško, v ktorom budeme tampóny skladovať. Vrecúško si môžeš ušiť z akéhokoľvek materiálu. Vybrali sme tyl, lebo je priesvitný a budeš vidieť, koľko odličovacích tampónov máš ešte k dispozícii. Navyše náš tyl je ľahučký a jemný. Náš dizajnový tyl vieš rovno zladiť s bavlnou s rovnakým vzorom, nech sú odličovacie tampóny naozaj štýlové.

1. Pripravíme si jednoduché strihové šablóny na odličovacie tampóny a vrecko. Budú v rozmeroch, aké vidíme na obrázku.

3

2. Najskôr si ušijeme vrecko. To najľahšie (odličovacie tampóny) si necháme na koniec. Vytlačíme a vystrihneme strih vrecka, ktorý si u nás nájdeš a naložíme ho na látku. Obkreslíme a vystrihneme tento diel rovno 2x.

4

5

3. Overlockovým stehom či cikcakovým stehom prešijeme okraje- spodný šev a bočné okraje. Robíme to kvôli tomu, aby sa nám okraje v budúcnosti nepárali.

6

4. Položíme na seba oba diely, zoštipcujeme alebo zošpendlíme ich a pomocou strihovej šablóny si naznačíme, kde budeme šiť. Budeme šiť rovným stehom a vynecháme otvory, ktoré budú na tunel na vloženie šnúrky na stiahnutie. Pri špendlení si môžeme rovno našpendliť aj náš „hand made“ štítok, ktorý nám naše vrecko pekne oživí :).

7

8

9

10

5. Zošijeme diely na klasickom šijacom stroji. Šijeme rovným stehom. Pri šití vynecháme otvor na tunel, ktorý sme strihovou šablónou naznačili. Tip: Ak Tvoj stroj nechce tyl šiť tyl, podlož šev po celej dĺžke kancelárskym alebo novinovým papierom, ktorý po zošití jednoducho odstrániš.

11

6. Šitie rozžehlíme a prešijeme po lícovej strane vynechaný otvor.

12

13

7. Vrchnú stranu (otvor) vrecka si najskôr prešijeme overlockovým či cikcakovým stehom dookola.

14

8. Podohneme vrchnú stranu, kde bude tunel, na 4 cm. Prežehlíme a prešijeme na 1,5 cm od okraja. Pri šití Ti veľmi pomôže naše magnetické vodítko na šijací stroj. Bude Ti pekne držať líniu šitia. Šijeme po rubovej strane.

15

16

9. Pripravíme šnúrky. Budeme potrebovať dve šnúrky, jedna bude mať dĺžku cca 50 cm.

17

10. Budeme ich obe vkladať do podohnutej časti vrecka, hneď vedľa posledného šitia. Vkladáme ich jednu cez druhú (ako vidíš na obrázku).

18

19

20

11. Konce šnúrok môžu vychádzať z vnútornej alebo vonkajšej strany.

21

12. Zvyšok podohnutej časti opäť zašpendlíme a prešijeme rovným stehom. Opäť si pri šití môžeme pomôcť magnetickým vodítkom. Budeme šiť čo najbližšie pri podohnutom okraji po rubovej strane.

22

13. Zauzlíme konce šnúrok a sťahovacie vrecko máme hotové.

23

24

25Ak by si chcela vyskúšať iné metódy šitia podobných vreciek, môžeš sa inšpirovať na našich predošlých blogoch: Ako ušiť ľanové vrecko na chlieb, Ušite si praktické vrecko na plavky

14. Teraz vystrihneme strihovú šablónu na odličovacie tampóny. Jedná sa o kruh s priemerom 8 cm :) Položíme ho na bavlnenú látku, obkreslíme a vystrihneme.

26

27

28

15. Opäť ho položíme na bambusové froté, obkreslíme a vystrihneme.

28

16. Položíme na seba vystrihnuté odličovacie tampóny rubom k rubu. Lícová strana nášho bambusového froté je tá „drsnejšia“ froté časť.

30

17. Zošpendíme a obšijeme dookola. Šijeme overlockovým stehom či cikcakovým stehom.

31

32

33

18. Pri šití overlockovým stehom vtiahneme šitie do vnútra – do overlockového stehu. Môžeme to urobiť ihlou alebo háčikom.

34

35

Máme hotovo :)

Takýchto tampónov si môžeš ušiť do zásoby veľmi veľa. Môžeš ich vyrobiť napríklad len z jednej vrstvy nášho bambusového froté. Jedna strana froté je jemná a druhá drsnejšia. Vystrihnuté tampóny jednoducho obšiješ dookola overlockovým či cikcakovým stehom.

Pokiaľ chceš mať tampóny ušité bez viditeľných stehov, je tu možnosť naložiť diely tampónov lícom k lícu, prešiť dookola rovným stehom, s vynechaním otvoru na prevrátenie a potom len prevrátiť a ozdobne prešiť po lícovej strane.

36

Kreativite sa medze nekladú :)

Veríme, že nájdu aj v Tvojej domácnosti každodenné využitie.

37

38

Nájdeš u nás aj video-návod, ktorý Ti so šitím určite pomôže.



AKO UŠIŤ ODLIČOVACIE TAMPÓNY S BALENÍM

AKO UŠIŤ ODLIČOVACIE TAMPÓNY S BALENÍM
Pozri na jednoduchý návod ako ušiť dizajnovú sadu textilných odličovacích tampónov s praktickým balením. Je to ideálny ekologický darček pre každú ženu.