Ako si rýchlo a lacno ušiť plážovú tašku

Ako si rýchlo a lacno ušiť plážovú tašku

Látka vhodná na plážovú tašku

Zohnať kvalitnú a priestrannú plážovú tašku nie je vôbec jednoduché. Ak patríte medzi osoby, ktoré ani nevedia prečo, ale vždy si toho nesú k vode priveľa (ale zas povedzme si úprimne, nikdy nevieme, čo sa nám zíde), tak sa táto taška stane Vaším príjemným spoločníkom počas letného obdobia :)

Čas výroby: 1 hodina a 10 minút
Náročnosť: vhodné aj pre začiatočníkov

Budeme potrebovať:


Látka

Vďaka správnemu výberu látky, nám môže taška vydržať dlhšie a zvládne aj ťažšie podmienky. Pre tento typ tašky by sme Vám odporúčali kvalitný nepremokavý polyester. Za tento materiál budete vďační nielen pri dažďovej prehánke, piesku na pláži či pri nechtiac vyliatej malinovke alebo káve. Tašku nemusíte hneď vyhodiť do koša ani ju ručne prať, vďaka vlastnostiam polyesteru ju môžete kľudne vyprať v práčke. Ako podšívku sme vybrali kvalitnú šuštákovinu so záterom. Je pevnejšia a kvalitnejšia ako klasická podšívka. Nechceme predsa aby sa nám vnútro trhalo. Bolo by ideálne, aby aj vnútro tašky bolo na údržbu jednoduché. Vďaka tomuto materiálu bude :)

Nielen kvalita, ale aj cena Vás v tomto prípade poteší. Pri našej plážovej taške nám stačí objednať 60 cm nepremokavého polyesteru a 50 cm šušťákoviny so záterom.

Vieme, že čas je vzácny a tak budete mať určite radosť, že takúto tašku si viete ušiť do 70 minút.

Tak nestrácajme čas a pustime sa do práce!

1. Nebudeme si zakresľovať strih na papier, ale rovno na látku. Nie je to komplikovaný strih, postačí nám pravítko a krieda. Celá plážová taška sa bude skladať zo štyroch dielov. Dva rovnaké diely z vrchného materiálu (polyesteru) STRIH 1 a dva rovnaké diely z podšívky- šušťákoviny STRIH 2. Podšívkové diely budú kratšie a bude na nich na bočnej strane vyznačený otvor, diely z vrchného materiálu budú dlhšie a bude na nich značka na podohnutie a značka na šitie.

2. Najskôr si pripravíme podšívkové diely. Zakreslíme si strih rovno na látku.
Budeme zakresľovať na podohnutú látku, a teda strihať rovno dve vrstvy naraz.

3. Vystrihneme tieto podšívkové diely.

4. Zošijeme okraje týchto dielov. Jeden celý a druhý s vynechaným otvorom o veľkosti cca. 15 cm. Ide o otvor, cez ktorý budeme prevracať hotovú tašku. My sme šili overlockovým ale aj rovným stehom. Tým, že bude celá taška podšitá, môžeme kľudne šiť len rovným stehom. Všetko šitie bude schované vo vnútri medzi vrstvami, nebudeme sa ho dotýkať, manipulovať s ním a tak by sa nám nemalo ani párať. Rovnako zošijeme aj spodnú časť podšívkovej tašky. Ak nemáme overlock a chceme si byť istí, aby sa taška nepárala, môžeme okrem rovného stehu použiť aj cikcakový steh.

5. Budeme zošívať rohy tašky. Spojíme si bočný šev so spodným švom a zošpenlíme ich spolu.

6. Zošpendlené kraje, ktoré nám budú tvoriť rohy tašky zošijeme rovným stehom. My šijeme rovným aj overlockovým stehom.

7. Rovnako ako sme si ušili tašku z podšívky, ušijeme aj tašku z vrchného materiálu. Pri šití tašky z vrchného materiálu nepotrebujeme nezošitý otvor. Tento krok sa robí len pri podšívke. Vrchná časť bude v celku, bez otvoru na prevrátenie tašky.

8. Keď máme hotovú vrchnú aj podšívkovú tašku, vložíme podšívkovú tašku do vrchnej lícom k lícu.

9. Zošpenlíme si tieto dve tašky k sebe. Najprv zošpendlíme v mieste bočných švov a potom postupne po celom obvode.

10. Miesto, kde sme špendlili tieto dve tašky, prešijeme overlockovým a rovným stehom.

Šijeme dookola celý okruh.

11. Spojili sme podšívkovú aj vrchnú tašku.

12. Cez vynechaný otvor na podšívke prevrátime celú tašku do lícnej strany a skontrolujeme, či nám všetko pekne sedí.

13. Zošpendlíme si vynechaný otvor na podšívkovej taške a prešijeme približne 1-2mm od kraja rovným stehom. Týmto máme vnútro tašky uzatvorené. Dúfajme, že sme vo vnútri nezabudli na nejaký špendlík ;)

14. Pokiaľ sme si ešte pred vystrihnutím dielov z vrchného materiálu nenaznačili, kde bude šitie a podohnutie, urobíme tak teraz. Zakreslíme kriedou, kde budeme vrchnú tašku podohýnať a kde budeme šiť. My sme si od kraja naznačili 10cm na podohnutie. Ďalej sme si naznačili 9cm na šitie od okraja podohnutia.

15. Dáme tašky opäť jednu do druhej (podšívkovú do vrchnej) a v mieste, kde sme označili, že bude prehnutá, ju prehneme a poistíme si ju špendlíkmi, aby sa nám pri šití nehýbala. Prešijeme rovným stehom v mieste, kde sme si naznačili šitie. My sme si zvolili vzdialenosť 9cm od okraja podohnutia.

16. Z kraftového papiera si vyrobíme podložky pod priechodky. Ak nevieš ako na to, tu nájdeš videonávod: Ako si vyrobiť štítky a priechodky z kraftového papiera

17. Naznačíme si umiestnenie priechodiek z kraftového papiera.
Určite by sa mali nachádzať v mieste, kde máme dve vrstvy vrchného materiálu (preto sme podohli 9-10 cm). Rozmiestnenie priechodiek nám bude určovať vzdialenosť ramienok na taške od seba. Odporúčame si v tomto kroku priložiť tašku k telu, aby sme mali lepšiu predstavu o ideálnej vzdialenosti ramienok na taške. My sme si určili vzdialenosť 26cm.

18. Keď si určíme vzdialenosť, našijeme v tých miestach podložky z kraftového papiera.

19. Do stredu podložiek nabijeme priechodky. My sme zvolili väčšie priechodky s priemerom 18 mm, kvôli tomu, že aj ramienko tašky máme zo širšej šnúry s priemerom 1 cm.

Priechodky, ktoré sme použili nájdete TU
Šnúra, ktorú sme použili nájdete TU

20. Budeme potrebovať dve šnúrky - na dve ramienka. Dĺžku si určíme tiež tak, že priložíme tašku k telu a rozhodneme sa, v akej výške ju budeme chcieť nosiť. Prevlečieme šnúrky do priechodiek. Ak sa nám strapkajú konce šnúrok, odporúčame si ich oblepiť lepiacou páskou, ktorú po prevlečení odlepíme.

21. Po prevlečení šnúry cez priechodky urobíme na koncoch šnúrok uzlíky. Dobre ich stiahneme a vyskúšame.

Máme hotovo :)

Už záleží len na nás, čo v nej budeme nosiť. Ak sa chystáme nosiť v takejto taške ťažšie veci, radšej by sme volili iný druh ramienok, napríklad bavlnené popruhy, ktoré nájdete TU

Výroba tašky s popruhmi bude veľmi podobná. Obe budú strihovo rovnaké, jediné čo je iné, sú ušká na držanie a ich samotné našívanie. Potrebujeme cca. 3 m dlhý popruh, ktorý budeme našívať cez predný aj zadný diel tašky v celku.

Pre lepšie pochopenie tu pre Vás máme krátke video.

Odporúčame tašku skombinovať s vreckom na plavky, ktoré sa dá jednoducho uviazať na ramienko a okrem toho, že to vyzerá originálne, máme plavky prakticky vždy po ruke. Určite sa nám potom nestane, že by sme si ich zabudli ;).

Pokiaľ chceme vyrobiť rovno dve tašky, lebo určite máme kamarátku, ktorá bude chcieť presne takú istú tašku, kúpme si rovno dvakrát toľko látky.

Prajeme Vám príjemné šitie a ešte príjemnejšie nosenie.