Ako baliť darčeky do látky

Ako baliť darčeky do látky

Vyskúšaj ekologické balenie darčekov

1

Neodmysliteľnou súčasťou Vianoc sú darčeky.

Patrí k nim aj radosť, ktorú prežívaš pri pohľade na to, ako si Tvoja milovaná osoba rozbaľuje darček, ktorý bol vybraný priamo pre ňu. Vieme, že dôležitý je obsah – vnútro balíčka, ale každý z nás myslí aj na to, aby boli balíčky pod stromčekom pekne zabalené. Máme k dispozícii veľký výber baliacich papierov s vianočnými motívmi, ale žiaľ, väčšina po rozbalení končí v koši. S recykláciou to nie je také jednoduché. Kvôli pridaným laminátom a lesklým prísadám sa nedá každý baliaci papier zrecyklovať. Tento rok to môžeš urobiť inak. Môžeš vyskúšať zabaliť vianočné darčeky do látky.

Zdá sa Ti to ekologické, ale nie ekonomické?

Nezabúdaj na to, že v tomto prípade sa nejedná o jednorázové využitie balenia. Látka sa dá používať opakovane. Buď ju potom odložíš a využiješ Ty, alebo sám obdarovaný. Môžeš jej nájsť uplatnenie v domácnosti. Napríklad sa z praktického látkového balenia môže stať šatka do vlasov, utierka na riad...zavisí od materiálu, ktorý zvolíš. Môže to byť originálne balenie a zároveň aj súčasť darčeka.

Balenie do látok je veľmi praktické. Látka je na rozdiel od papiera poddajná a vie pekne prekryť aj darčeky, ktoré majú zvláštny tvar. Pokiaľ sa s balením pekne vyhráš, vie z neho vzniknúť aj šikovné prevedenie, ktoré poslúži aj ako taška.

Ako na to?

V prvom rade, by sme Ti odporučili určiť si veľkosť látky, ktorú budeš na zabalenie darčeka potrebovať. Mysli aj na jej opätovné využitie. (Napríklad: Budeš baliť kozmetický balíček pre kamarátku a zvolíš si balenie z jemného šifónu. V lete bude slúžiť ako šatka do vlasov, tak si urči správny rozmer na jej univerzálne využitie).

2

Budeme potrebovať:

Vystrihneme a začistíme látku. Nechceme predsa, aby sa nám kraje párali. Pokiaľ nevieš ako, pozri na náš postup na ušitie vreckovky, ktorý nájdeš v blogu: Ako si ušiť desiatové vrecko s vreckovkou+ video návod. Jedná sa o najjednoduchšie začistenie okrajov, ku ktorému Ti postačí klasický šijací stroj.

Ukážeme si pár baliacich techník na zabalenie darčeka do látky. Prvá je klasická, druhá prepracovanejšia, ale určite sa Ti zapáči ;).

Technika 1.: Štandardná

Je to klasická, štandardná metóda na balenie darčekov. Postupujeme pri nej rovnako, ako pri balení obyčajným baliacim papierom. Namiesto lepiacej pásky použijeme špendlíky a balenie ešte ozdobíš stuhou. Buď hotovou stuhou, alebo si môžeš ušiť vlastnú stuhu z rovnakej látky.

3

4

5

6

7

Technika 2.: Furoshiki

Je to náročnejšia technika. Jedná sa o japonské umenie balenia do látok. Ľudia balili do látok tovar, aby sa pri preprave nepoškodil a aby takto zabalený nelákal potencionálnych zlodejov. Tento spôsob sa v Japonku využíva v niektorých oblastiach dodnes. Dokonca sa postupne rozšíril do celého sveta. Je to ekologickejšia a modernejšia cesta, ako zabaliť nielen darčeky. Môžeš túto techniku používať aj namiesto igelitového vrecka na jedlo, či desiatu pre tvoju ratolesť. Dokonca si vieš touto technikou vyrobiť praktickú tašku.

Naučiť sa furoshiki síce vyžaduje malý cvik, no akonáhle sa do neho dostaneš, bude sa Ti to zdať jednoduché. Však už naše babičky vedeli ako na to, keď balili do látok seno, či obed keď išli na pole. Na túto metódu sa nám najviac hodí darček, ktorý máme zabalený v krabici, ale nemusíš sa báť ani iných tvarov. Napríklad predmety valcovitého tvaru, alebo predmety v tvare gule. Každý zabalený balíček si môžeš malým detailom ozvláštniť. Napríklad kvietkom či vetvičkou.

Spôsoby balenia štvorcových a obdĺžnikových krabíc

8

9

10

11

Spôsoby balenia jednej a dvoch fliaš

12

13

14

15

16

17

Spôsob balenia valcovitého predmetu

18

19

20

Spôsob balenia predmetu v tvare gule

21

22

23

Ak si nevieš predstaviť na čo by sa dalo v budúcnosti Tvoje ekologického balenie z látky využiť ukážeme Ti pár tipov ;)

Z látkového balenia môže vzniknúť:

  • Vianočné (alebo slávnostné) prestieranie

24

25

26

  • Praktická taška

27

28

  • Šatka do vlasov alebo šatka na krk

29

  • Utierka na riad

30

Určite im nájdeš ešte veľa iných využití a pokiaľ nie, môže slúžiť stále ako praktické balenie, z ktorého sa budú tešiť ďalší a ďalší obdarovaní :)

Nájdeš u nás aj video-návod, ktorý Ti s balením určite pomôže.

AKO BALIŤ DARČEKY DO LÁTKY

AKO BALIŤ DARČEKY DO LÁTKY
Krásne zabalené darčeky patria k Vianociam. Dosť bolo jednorázového papierového balenia! Skús zabaliť vianočné darčeky do látky.